E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6411
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Nodokļi
13
13

Par PVN piemērošanu darījumam ar zemi

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2015
Anita

1995.gadā atguvu zemi .2005.gadā zemi sadalīju 2 daļās. 1 daļā atrodas noliktavas, kuras izīrēju - esmu pašnodarbinātā un arī PVN maksātāja. Ja es pārdodu otru zemes gabalu, vai man no tā ir jāmaksā PVN? Paldies par atbildi.

A
atbild:
18. martā, 2015
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Pievienotās vērtības nodokļa piemērošanai darījumam ar zemi, pirmkārt, ir jānoskaidro, vai konkrētais zemes gabals ir/nav uzskatāms par apbūves zemi Pievienotās vērtības nodokļa likuma izpratnē un vai uz tā neatrodas ēka vai būve, kas saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likumu uzskatāmas par nelietotu nekustamo īpašumu.

Apbūves zeme Pievienotās vērtības nodokļa likuma izpratnē ir zemesgabals, kura apbūvei vai inženierkomunikāciju izbūvei tajā vai kuram domāto ceļu, ielu vai inženierkomunikāciju pievada izbūvei izsniegta būvatļauja pēc 2009.gada 31.decembra. Zemesgabals nav uzskatāms par apbūves zemi, ja būvatļauja būvdarbu veikšanai ir izsniegta:

a) līdz 2009.gada 31.decembrim un pēc 2009.gada 31.decembra ir pagarināta vai pārreģistrēta,

b) pēc 2009.gada 31.decembra, bet ir mainīts zemesgabala lietošanas mērķis, kas neparedz apbūves veikšanu (Pievienotās vērtības nodokļa likuma 1.panta 1.punkts).

Nelietots nekustamais īpašums Pievienotās vērtības nodokļa likuma izpratnē ir:

a) jaunuzcelta ēka vai būve (arī tajā iemontētās stacionārās iekārtas), vai tās daļa, ja to pēc pieņemšanas ekspluatācijā neizmanto, un ar to saistīta zemes vienība vai zemes vienības daļa,

b) jaunuzcelta ēka vai būve (arī tajā iemontētās stacionārās iekārtas), vai tās daļa, ja to izmanto un pirmo reizi pārdod gada laikā pēc pieņemšanas ekspluatācijā, un ar to saistīta zemes vienība vai zemes vienības daļa,

c) ēka vai būve, vai tās daļa, ja to pēc renovācijas, rekonstrukcijas vai restaurācijas darbu pabeigšanas neizmanto, un ar to saistīta zemes vienība vai zemes vienības daļa,

d) ēka vai būve, vai tās daļa, ja to pēc renovācijas, rekonstrukcijas vai restaurācijas darbu pabeigšanas izmanto un pirmo reizi pārdod gada laikā pēc pieņemšanas ekspluatācijā, un ar to saistīta zemes vienība vai zemes vienības daļa,

e) nepabeigtās celtniecības objekts vai tā daļa — ēka vai būve, vai tās daļa, ja šī ēka vai būve nav pieņemta ekspluatācijā, un ar to saistīta zemes vienība vai zemes vienības daļa,

f) ēka vai būve, vai tās daļa, ja šo ēku vai būvi renovē, rekonstruē vai restaurē, bet tā vēl nav pieņemta ekspluatācijā, un ar to saistīta zemes vienība vai zemes vienības daļa (likuma 1.panta 12.punkts).

2013.gada 3.janvāra Ministru kabineta noteikumu Nr.17Pievienotās vērtības nodokļa likuma normu piemērošanas kārtība un atsevišķas prasības pievienotās vērtības nodokļa maksāšanai un administrēšanai” (turpmāk – MK noteikumi Nr.17) 53.punkts nosaka, ka, piemērojot likuma 52.panta pirmās daļas 24.punktu, par nekustamo īpašumu uzskata arī zemi un celtnes uz tās, ēkas, būves, ilggadīgos stādījumus, lietas, kas atrodas ilgstošā saistībā ar zemi (piemēram, sliedes, tilti, ceļi, komunikācijas, cisternas, kuras ir iebūvētas zemē un nav pārvietojamas), laukumus kempingiem, autostāvvietām un sporta laukumus.

Tādējādi, ja jautājumā minētais zemesgabals ir uzskatāms par apbūves zemi vai uz tā atrodas nelietots nekustamais īpašums, reģistrētam pievienotās vērtības nodokļa maksātājam šāda zemesgabala pārdošana ir jāapliek ar pievienotās vērtības nodokli.

Attiecībā uz jautājumu par to, vai pievienotās vērtības nodoklis piemērojams zemesgabala daļai, paskaidrojam.

Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma 1.panta 1.punktā noteikts, ka kadastra numurs ir nekustamajam īpašumam piešķirta viennozīmīga, neatkārtojama un nemainīga ciparu kombinācija (identifikators), savukārt saskaņā ar minētā likuma 1.panta 2.punktu kadastra apzīmējums ir zemes vienībai, būvei, telpu grupai vai zemes vienības daļai piešķirta viennozīmīga, neatkārtojama un nemainīga ciparu kombinācija (identifikators).

Atbilstoši Nekustamā īpašuma valsts kadastra likuma 1.panta 11.punktam zemes vienība ir Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrēts norobežots zemesgabals, kam piešķirts kadastra apzīmējums, savukārt 12.punktam - zemes vienības daļa ir Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrēta (tai skaitā nomas vajadzībām) noteikta zemes vienības teritorija, kas nav patstāvīgs nekustamā īpašuma objekts.

Tādējādi, ja jautājumā minētais pārdodamais zemesgabals ir Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā reģistrēts norobežots zemesgabals, kam piešķirts kadastra apzīmējums, tātad patstāvīga zemes vienība, tad iepriekšminētie Pievienotās vērtības nodokļa likumā un MK noteikumos Nr.17 ietvertie nosacījumi ir attiecināmi tikai uz šo atsevišķo zemesgabalu, savukārt, ja šis zemesgabals uzskatāms par zemes vienības daļu, tad uz to attiecas arī visi apstākļi, kas saistīti ar visu kopējo patstāvīgo zemesgabalu.

Labs saturs
13
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas