E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6063
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
3
2
3

Par nestrādājošu laulāto ir tiesības uz nodokļa atvieglojumu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. janvārī, 2015
Laima

Labdien. Vai vīrs var paņemt aizgādībā sievu, kura tikko devusies dekrēta atvaļinājumā? Un ja var, kādas darbības jāveic, lai to izdarītu?

A
atbild:
20. janvārī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls

Iedzīvotāja ienākuma nodokļa atvieglojumus par apgādājamo var saņemt par nestrādājošu laulāto. Tas paredzēts likuma “Par iedzīvotāja ienākuma nodokli” 13.pantā “Atvieglojumi maksātājam”.

Atvieglojums nav piemērojams, ja nestrādājošs laulātais patstāvīgi saņem ar nodokli apliekamos ienākumus, kas pārsniedz nodokļa atvieglojuma apmēru, vai ir mikrouzņēmuma darbinieks.

Maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā par visu grūtniecības atvaļinājuma un dzemdību atvaļinājuma laiku, ja sieviete neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus vai ja pašnodarbināta sieviete zaudē ienākumus. Maternitātes pabalsts ir ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekams ienākums.

Ņemot vērā minēto, vīrs drīkst ņemt apgādībā sievu ar pirmo dienu, kad izsniegta darba nespējas lapa B sakarā ar grūtniecību.

Apgādājamo jāieraksta savā algas nodokļa grāmatiņā. No 1.jūnija visiem nodokļu maksātājiem algas nodokļa grāmatiņa ir tikai elektroniskā formā. Gan pašam nodokļa maksātājam, gan viņa darba devējam tā ir pieejama VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). Pieslēgties EDS var, izmantojot portālu „Latvija.lv”, apliecinot savu personu ar internetbankas starpniecību vai izmantojot personas apliecībā (eID) iekļauto elektronisko parakstu vai elektroniskā paraksta viedkarti (e-parakstu).

Apgādājamo algas nodokļa grāmatiņā var ierakstīt arī klātienē VID klientu apkalpošanas centrā.

Informāciju par algas nodokļa grāmatiņām varat izlasīt Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 4 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas