E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6061
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Veselība

Par slimības pabalsta 52 nedēļām triju gadu periodā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. janvārī, 2015
Laine

Labvakar! Ja triju gadu laikā esmu slimojusi ar pārtraukumiem un ir kopā 52 nedēļas pa 3 gadiem. Tagad 9,5 mēneši bez slimības lapām un janvāra vidū nepieciešama operācija, tad slimības pabalstu vairs nepiešķirs?

A
atbild:
14. janvārī, 2015
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Vita Cinīte, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Slimības pabalstus piešķir Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), ievērojot arī šim pabalstam likumā noteiktos  ierobežojumus izmaksas periodiem. Pabalstus piešķir, pamatojoties uz cilvēka konkrētajiem datiem. Tāpēc savā situācijā Jums jautājumi par tiesībām uz slimības pabalstu jānoskaidro VSAA nodaļā. 

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte Vita Cinīte izklāstīja likumā paredzētos noteikumus slimības pabalsta izmaksas perioda ierobežošanai, kā arī sniedza piemēru, kā nosakāms triju gadu periods. 

Slimības pabalstu piešķir un izmaksā par laiku no darba nespējas 11.dienas (kad tiek izsniegta darba nespējas lapa B) līdz darbspēju atgūšanai, t.i., līdz laikam, kamēr cilvēks atveseļojas. 

To nosaka likums „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”. 

Minētā likuma 13.panta pirmā un trešā daļa paredz nosacījumus slimības pabalsta izmaksas periodiem, respektīvi, par kādu periodu un cik ilgi tiek izmaksāts slimības pabalsts. 

Gadījumos ja cilvēks slimo

  • nepārtraukti, tad slimības pabalstu izmaksā ne ilgāk par 26 nedēļām jeb 182 dienām. Pamatojoties uz Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) atzinumu, slimības pabalsta izmaksu var pagarināt, bet ne ilgāk kā līdz 52 nedēļām, skaitot no darba nespējas pirmās dienas;
  • ar pārtraukumiem, tad slimības pabalstu izmaksā ne ilgāk par 52 nedēļām jeb 364 dienām triju gadu periodā.  

Jāņem vērā, ka, nosakot 52 nedēļu periodu, tiek summēti visi darba nespējas periodi, skaitot no pirmās saslimšanas dienas (darba nespējas A lapas dienas), par kuriem ir piešķirts un izmaksāts slimības pabalsts, izņemot darba nespējas periodus slima bērna kopšanai un saslimšanu ar tuberkulozi, kā arī grūtniecības, dzemdību atvaļinājuma (maternitātes pabalsta) periodus, par kuriem piešķirti pabalsti. 

Savukārt triju gadu periods tiek noteikts  šādi: tas ir iepriekšējais 3 gadu periods, skaitot no konkrētās izsniegtās darba nespējas lapas B pēdējās dienas, t.i,. datuma, līdz kuram noteikta pārejoša darba nespēja. 

Piemēram.

Cilvēks periodiski, ik pa laikam ir slimojis un viņam ir bijuši piešķirti un izmaksāti slimības pabalsti. Atkal ir jauna saslimšana, un darba nespējas lapa B izsniegta no 14.01.2015. līdz 29.01.2015. Trīs gadu periods tiks noteikts no  30.01.2012. līdz 29.01.2015. Ja šajā laikā darba nespējas periodi (ieskaitot arī pirmās 10 darba nespējas dienas (A lapas periodus), par kuriem piešķirti un izmaksāti slimības pabalsti, kopumā būs pārsnieguši 52 nedēļas  jeb 364 dienas, tad slimības pabalsta piešķiršana par no jauna noteikto darba nespējas periodu tiks atteikta. 

Speciāliste arī norāda uz dažām atsevišķām situācijām saistībā ar darba nespējas cēloni. 

Gadījumos ja darba nespējas cēlonis ir arodslimība vai nelaimes gadījums darbā, tad slimības pabalstu izmaksā līdz darbspēju atgūšanai (ievērojot 26 un 52 nedēļu ierobežojumu) vai darbspēju zaudējuma pakāpes noteikšanas dienai. 

Savukārt, ja darba nespējas cēlonis ir tuberkuloze, tad slimības pabalstu izmaksā no darba nespējas 11.dienas līdz darbspēju atgūšanai (neierobežotu laiku) vai invaliditātes noteikšanas dienai. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas