E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6049
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Var sniegt prasību tiesā noteikt paternitāti

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. janvārī, 2015
baiba

Labdien. Vēlējos uzzināt, kā pieprasīt alimentus no bērna tēva, precējušies nebijām, tik dzīvojām kopā. Arī bērna dzimšanas apliecībā viņa vārds nav uzrādīts. Nu jau 6 gadus audzinu viena, bet diemžēl finansiālu problēmu dēļ nevaru visu nodrošināt. Kā man rīkoties šādā situācijā?

A
atbild:
12. janvārī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

 Šādā situācijā jāmēģina piedzīt uzturlīdzekļus no bērna tēva. Taču vispirms nepieciešams apstiprinājums, ka konkrētā persona ir bērna tēvs – tātad ir jānosaka paternitāte 

Ja bērna tēvs atsakās atzīt paternitāti brīvprātīgi, Jūs varat sniegt tiesā prasības pieteikumu noteikt paternitāti tiesas ceļā. Paternitāti var noteikt neatkarīgi no tā, kad dzimis bērns un reģistrēta viņa dzimšana. Prasības pieteikumam jāpievieno pierādījumi, kas apliecina, ka konkrētā persona ir bērna bioloģiskais tēvs, piemēram, vēstules, citu cilvēku liecības, fotogrāfijas. Lai prasības pieteikums tiktu noformēts juridiski pareizi, ieteicams meklēt jurista palīdzību.

Ja pastāvēs šaubas par paternitāti, būs nepieciešama ģenētiska ekspertīze jeb DNS tests. Saskaņā ar Civilprocesa 249.1pantu tiesa pēc lietas dalībnieka lūguma var noteikt ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanai. Pie tam no ekspertīzes izvairīties nevarēs, jo tiesa var pieņemt lēmumu par atbildētāja piespiedu nogādāšanu uz tiesu ekspertīzes izdarīšanai.

Vienlaikus ar pieteikumu par paternitātes noteikšanu var iesniegt prasību arī par uzturlīdzekļu piedzīšanu. Civilprocesa likuma 43.panta trešā daļa noteic, ka tādā gadījumā prasītājs ir atbrīvots no tiesas izdevumu samaksas. Tātad, ja sniedzat tiesā prasību par uzturlīdzekļu piedziņu un paternitātes noteikšanu vienlaicīgi, Jūs esat atbrīvota no valsts nodevas un kancelejas nodevas.

Vairāk par šo jautājumu izklāstīts LV portāla skaidrojumos „Paternitāte – bērna izcelšanās noteikšana” un „Vīrietis atsakās no bērna? Uz tiesu!

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas