E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 6024
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

No trīs uzvārdiem paņemt tikai vienu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. janvārī, 2015
Agnese

Labdien! Esmu saderinājusies ar ārvalstu pilsoni un pēc laulības noslēgšanas vēlos pieņemt vīra uzvārdu. Vīram ir 3 uzvārdi, kuri turklāt pēc Latvijas likumdošanas tiek atveidoti latviešu valodā un šādā formā tie būtu jāpieņem arī man, kas mani nepamierina. Jautājums - vai ir iespējams nomainīt savu uzvārdu uz vienu no topošā vīra uzvārdiem ar citu pamatojumu, nevis laulības slēgšana? Un vai to ir iespējams izdarīt jau pirms laulības slēgšanas?

A
atbild:
16. janvārī, 2015
Laura Studente
LV portālam
Tieslietu ministrija
Līva Rancāne, preses sekretāre

Tieslietu ministrijas pārstāve Līva Rancāne norāda, ka visprecīzāko atbildi uz šo jautājumu varēs saņemt dzimtsarakstu nodaļā, kur izskata katru vārda maiņas gadījumu atsevišķi un nav izslēgts, ka lēmums var būt par labu uzvārda maiņai arī tikai uz vienu no trim laulātā drauga uzvārdiem.

Civillikuma 86.pants paredz, ka, Latvijā slēdzot laulību, laulātie pēc savas vēlēšanās izraugās viena laulātā pirmslaulības uzvārdu par savu kopējo uzvārdu.

Savukārt Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likuma 2.pantā ir norādīti iemesli, kāpēc var mainīt vārdu vai uzvārdu.

L.Rancāne norāda, ka šajā gadījumā saistošākais varētu būt pamatojums, ka konkrētais vārds vai uzvārds apgrūtina personas iekļaušanos sabiedrībā un, iespējams, tas varētu būt par pamatu, lai pārņemtu nevis trīs uzvārdus, bet gan tikai vienu. Tomēr konkrētu atbildi būs iespējams iegūt tikai tad, kad dzimtsarakstu nodaļa izvērtēs pamatojumu tam, ka trīs uzvārdi var būt apgrūtinājums.

Līdz ar to ir jāiesniedz iesniegums dzimtsarakstu nodaļā. Šī pakalpojuma cena ir 71,14 eiro.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas