E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3013
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ja laulātajam ir trīs uzvārdi

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. oktobrī, 2013
Agnese

Kā rīkoties, ja precos ar ārvalstu pilsoni, kuram ir 3 uzvārdi? Vai varu pieņemt visus trīs vīra uzvārdus, vai jāizvēlas viens vai divi no tiem? Ja jāizvēlas, tad pēc kāda principa?

A
atbild:
30. oktobrī, 2013
Laura Platace
LV portāls

Lai sniegtu precīzu atbildi uz Jūsu uzdoto jautājumu, ir svarīgi zināt, ar kuras valsts pilsoni slēgsiet laulību un kurā valstī. Tādēļ pēc konkrētākas atbildes varat vērsties savas pašvaldības dzimtsarakstu nodaļā. 

Ja laulību slēgsiet Latvijā, tādā gadījumā uz Jums attiecas Latvijas likumdošana. Civillikuma 86.pants paredz: „Noslēdzot laulību, laulātie pēc savas vēlēšanās izraugās viena laulātā pirmslaulības uzvārdu par savu kopējo uzvārdu. Katrs laulātais laulības laikā var paturēt savu pirmslaulības uzvārdu, nepieņemot kopēju laulības uzvārdu. Noslēdzot laulību, viens no laulātajiem var savam uzvārdam pievienot otra laulātā uzvārdu, izņemot gadījumus, kad vienam no laulātajiem jau ir dubults uzvārds, vai arī laulātie var veidot kopēju dubultu uzvārdu no abu laulāto pirmslaulības uzvārdiem.” 

Šajā situācijā, ja laulātā uzvārdā ir trīs vārdi, tos nevar atdalīt un pieņemt vienu tā daļu. 

Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departaments norāda, ja laulību slēdz ārzemēs, piemēram, kādā no ES dalībvalstīm, tad laulātā var pieņemt visus trīs vīra uzvārdus un, atgriežoties Latvijā, Latvijas valsts pienākums ir nodrošināt visu šo trīs uzvārdu lietošanu Latvijā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 220 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas