E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5651
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par nodokli, pārdodot mantotu nekustamo īpašumu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2014
Diana

Labdien!Es ieguvu mantojumā māju no mātes likumiskajā ceļā. Šodien izņēmu zemesgrāmatas apliecību. Ja es viņu pārdošu mēneša laikā, cik man būtu jāmaksā IIN? Es šajā mājā esmu deklarējusies 12 gadus.

A
atbild:
22. novembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nodoklis no gūtā ienākuma nav jāmaksā, ja pārdotais īpašums ir bijis īpašumā (no dienas, kad tas reģistrēts zemesgrāmatā) ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (šo 60 mēnešu periodā) līdz pārdošanas līguma noslēgšanas dienai ir fiziskās personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā papildu adrese. Deklarēšanas kritērijs ir jebkuri 12 mēneši šajos piecos gados. 

Īpašs regulējums ir mantojumam. Jo, ja nekustamais īpašums, kuru atsavina, ir mantots no fiziskās personas, kuru ar maksātāju saista laulība vai radniecība līdz trešajai pakāpei Civillikuma izpratnē, uzskata, ka nekustamais īpašums ir nodokļa maksātāja (īpašuma pārdevēja jeb ienākuma guvēja) īpašumā no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā mantojuma atstājēja īpašums. 

Tātad, ja māja bija uz mātes vārda reģistrēta zemesgrāmatā un šis laiks atbilst likumā prasītajam nosacījumam (par 5 gadiem), nodoklis, to pārdodot, nebūs jāmaksā. 

Ja ir neskaidrības par nodokļa maksāšanu, jautājumi jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā. VID informatīvais tālrunis 67120000.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas