E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5482
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
8
8

Omīte var reģistrēties kā auklīte

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
22. oktobrī, 2014
Dita

Labdien! Dzīvoju Jelgavā. Audzinu 2.3g.v. bērnu, dārziņā neiet, jo nav vietas. Gribu atsākt strādāt. Domāju kā auklīti piesaistīt omīti. Vēlos noskaidrot, kādiem kritērijiem auklei jāatbilst, lai saņemtu 142 eiro pabalstu no valsts? Mūsu ome ir sākumskolas pedagogs pedag. izgl.! Šobrīd strādā uz pusslodzi skolā. Vai viņai ir tiesības reģistrēties auklīšu reģistrā un brīvajās dienās pieskatīt manu bērnu, saņemot par to arī naudu no valsts? Ar ko mums būtu jāsāk, lai nokārtotu šīs lietas? Uz kādām iestādēm jāiet un kas jādara? Paldies!

A
atbild:
23. oktobrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Kritēriji auklei

Lai bērna vecmāmiņa varētu pretendēt uz valsts atbalstu kā privāta bērna uzraudzības pakalpojuma sniedzēja jeb auklīte, viņai ir jābūt reģistrētai Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrā, kuru pārzina Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD).  

Tā kā bērna vecmāmiņai ir pedagoģiskā izglītība, tas reģistrēšanos krietni atvieglo, bet jāievēro vēl virkne citu prasību, kas noteiktas Ministru kabineta noteikumos Nr.404 „Prasības bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanas kārtība”. 

MK noteikumu  11.punkts paredz: ja pakalpojuma sniedzējs ir fiziska persona, piemēram, aukle, tai jābūt reģistrētai Valsts ieņēmumu dienestā kā  individuālam komersantam vai kā saimnieciskās darbības veicējam, kā arī ir jāveic obligātās veselības pārbaudes, proti, jābūt derīgai sanitārai grāmatiņai. MK noteikumu  9.3. un 9.4. punktos ir norādītas prasības aukles izglītībai. Tā kā vecmāmiņai jau ir augstākā pedagoģiskā izglītība, tad viņai nav jāapgūst papildu kursi bērnu aprūpes jomā, taču viņai ir jābūt apliecībai par prasmēm sniegt pirmo palīdzību.   

Papildu informāciju par reģistrācijas kārtību Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrā meklējiet Izglītības kvalitātes valsts dienesta mājaslapas sadaļā „Bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrācija”.

Valsts atbalsta piešķiršanas kārtība 

Kārtību, kādā tiek piešķirts valsts atbalsts, noteic MK noteikumi Nr.1462 „Kārtība, kādā tiek piešķirts un aprēķināts valsts atbalsts par bērnu no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai, ja bērns saņem pakalpojumu pie privātā bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja”.

Saskaņā ar šo noteikumu 2.punktu valsts atbalsts pakalpojuma saņemšanai  pie aukles, ir paredzēts norēķinam par pilna laika (ne mazāk kā 8 stundas dienā) bērnu uzraudzības pakalpojuma sniegšanu darba dienās. Tas nozīmē, lai saņemtu valsts atbalstu, bērnu uzraudzības pakalpojums ir jāsniedz pilnu darba laiku, proti, 160 stundas mēnesī.  

Lai saņemtu valsts atbalstu izdevumu segšanai par bērnu uzraudzības pakalpojumu, kuru sniedz normatīvos aktos noteiktā kārtībā reģistrēta aukle, Jums kā bērna likumīgajam pārstāvim:

  • jānoslēdz rakstisks līgums ar aukli;
  • jāreģistrē bērns uzņemšanai pašvaldības, kurā deklarēta bērna dzīvesvieta, pirmsskolas izglītības iestādē (bērnudārza rindā);
  • rakstiski jāinformē pašvaldība, kurā ir deklarēta bērna dzīvesvieta, par to, ka bērns saņem pakalpojumu pie bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja, norādot pakalpojuma sniedzēja (šai gadījumā – aukles) datus.

Tālāk, kā noteikts MK noteikumu 15.punktā, pašvaldība katru mēnesi nosūta Izglītības un zinātnes ministrijai (ministrija) informāciju par bērniem, kuri iepriekšējā mēnesī bija reģistrēti uzņemšanai pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, bet pakalpojumu saņēma pie privāta bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja. Tāpat arī auklei, kā norādīts MK noteikumu 16.punktā, katru mēnesi līdz piektajam datumam jāiesniedz ministrijā pieprasījumu valsts atbalsta saņemšanai par iepriekšējo mēnesi. Ministrija 10 darbdienu laikā pēc valsts atbalsta pieprasījuma saņemšanas izvērtē bērna pakalpojuma sniedzēja, kā arī attiecīgās pašvaldības sniegto informāciju un, ja valsts atbalsts tiek piešķirts, veic maksājumu bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja (aukles) kontā. 

Papildus informējam, ka valsts atbalsta izmaksa tiek pārtraukta pēc 30 dienām no brīža, kad bērnam tiek piedāvāta vieta pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, kuras rindā bērns ir reģistrēts.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas