E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5310
Lasīšanai: 4 minūtes

Darba līgums uz noteiktu laiku neierobežo tiesības saņemt maternitātes pabalstu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. septembrī, 2014
maija

 Labdien. Vēlos precizēt. Vai tiešām, ja esmu pieņemta darbā uz noteiktu laika periodu, darba devējam ir tiesības apstiprināt slimības lapu par pirmsdzemdību atvaļinājumu līdz datumam, kurā beidzas mūsu darba attiecības? Vai tas tiešām nozīmē to, ja esmu strādājusi tikai noteiktu laiku, es nedrīkstu saņemt maternitātes pabalstu pilnā apmērā? Tāpat, kas notiek ar vecāku pabalstu? Nodokļus taču esmu maksājusi. Esmu kārtējo reizi vīlusies mūsu valsts likumdošanā, ja saprotu pareizi pēc man esošās informācijas, neskatoties uz to, ka esmu maksājusi nodokļus, man kā grūtniecei nepienākas tas pats, kas citām sociāli apdrošinātām māmiņām? Skumji.

A
atbild:
14. oktobrī, 2014
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Vita Cinīte, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Valsts sociālās apdrošināšanas pabalstus, t.sk. maternitātes un vecāku pabalstu, saskaņā ar likumu "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" piešķir sociāli apdrošinātai personai (darba ņēmējam vai pašnodarbinātajam), ja tā neierodas darbā un tādējādi zaudē algotā darbā gūstamos ienākumus vai ja pašnodarbinātais, iestājoties noteiktam sociālā riska gadījumam, nevar veikt saimniecisko darbību un zaudē ienākumus.

Galvenais nosacījums, nosakot tiesības uz maternitātes un vecāku pabalstu, ir - vai persona, kura pieprasa šos pabalstus, ir sociāli apdrošināta saskaņā ar likumu „Par valsts sociālo apdrošināšanu”. Tātad ir darba ņēmējs vai pašnodarbinātais apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā. Maternitātes pabalstam tā būs diena, ar kuru sākas grūtniecības atvaļinājums un ir izsniegta darba nespējas lapa B, bet vecāku pabalstam – diena, ar kuru persona pieprasa piešķirt vecāku pabalstu.

Uz noteiktu laiku noslēgts darba līgums neierobežos Jūsu tiesības saņemt maternitātes pabalstu par visu grūtniecības un pēcdzemdību periodu, ja apdrošināšanas gadījuma iestāšanās dienā būsiet sociāli apdrošināta, t.i., būsiet darba tiesiskajās attiecībās.  Respektīvi, darba devējs veiks darba nespējas perioda apstiprināšanu darbnespējas lapā tikai par periodu, kad būsiet darba attiecībās un grūtniecības atvaļinājuma dēļ neieradīsieties darbā, bet tiesības uz maternitātes pabalstu Jums būs par visu termiņu, kuru ārsts būs norādījis darbnespējas lapā B.

Citādi būs ar vecāku pabalstu jeb tautā saukto „māmiņu algu”. Uz šo pabalstu nebūs tiesības, jo to piešķir tikai sociāli apdrošinātai personai. Tas nozīmē, ka personai ir jābūt sociāli apdrošinātai - darba ņēmējam vai pašnodarbinātajam – dienā, kad tiek piešķirts vecāku pabalsts. Jāmin, ka sociāli apdrošinātām personām tiesības uz vecāku pabalstu rodas ar nākamo dienu pēc dzemdību atvaļinājuma beigu datuma, jo vienlaikus par viena un tā paša bērna kopšanu nevar saņemt maternitātes pabalstu un vecāku pabalstu.

Personām, kuras nav sociāli apdrošinātas ir tiesības uz valsts sociālo pabalstu  - bērna kopšanas pabalstu, kuru neaprēķina no algotā darbā gūtajiem ienākumiem, bet šim pabalstam ir noteikta konstanta summa.  Bērna kopšanas pabalsta apmērs personai, kura kopj bērnu vecumā līdz 1,5 gadam, ir 171 eiro mēnesī, savukārt no bērna 1,5 gada līdz 2 gadiem - 42,69 eiro mēnesī.

Tiesības uz bērna kopšanas pabalstu rodas no bērna dzimšanas dienas, tomēr tiesību normas neparedz vienlaikus saņemt maternitātes pabalstu un bērna kopšanas pabalstu. Šo pabalstu varēs pieprasīt ar nākamo dienu, kas sekos dzemdību atvaļinājuma (maternitātes pabalstam par pēcdzemdību periodu) beigu datumam.

Tāpat, neatkarīgi no tā, vai persona ir sociāli apdrošināta vai nav, tai ir tiesības uz bērna piedzimšanas pabalstu (vienreiz izmaksājams pabalsts) 421,17 eiro apmērā par katru piedzimušo bērnu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas