E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5237
Lasīšanai: 3 minūtes
1
2
1
2

Darba attiecības pārtraucot, neizmantotais atvaļinājums jākompensē naudā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. septembrī, 2014
Lelde

Labvakar! Gribēju pajautāt, kā pareizi ir jāaprēķina atvaļinājuma nauda šādā situācijā. Darbinieks A tika pieņemts darbā 08.02.2014 un 08.06.2014 iesniedz atlūgumu un mutiski pieprasa izmaksāt neizmantoto atvaļinājuma kompensāciju par divām nedēļām. Bet vai darbiniekam A pienākas šis divu nedēļu liels atvaļinājuma naudas kompensējums, ja praktiski nostrādāti ir pieci meneši, no kuriem viens mēnesis ir tas, kad tika iesniegts atlūgums. Ja pienākas, tad kur ir pieejama likuma norma, kas paredz, kā tiek aprēķināta šī kompensācija? Paldies!

A
atbild:
26. septembrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darba devējam nav pienākuma piešķirt divu nedēļu atvaļinājumu darbiniekam pēc pieciem nostrādātiem mēnešiem. Taču, ja tiek pārtrauktas darba attiecības, par šo laiku ir jāaprēķina un jāizmaksā atvaļinājuma kompensācija. 

Darba likuma  150.panta trešā daļa nosaka: ja darbinieks pie darba devēja bija nepārtraukti nodarbināts ne mazāk kā sešus mēnešus, darbinieks var prasīt ikgadējā atvaļinājuma piešķiršanu pilnā apmērā, proti, četras kalendārās nedēļas. Taču, darba attiecības pārtraucot, ja atvaļinājums par otriem sešiem mēnešiem no darba gada ir paņemts avansā, daļu izmaksātās atvaļinājuma naudas darba devējs, veicot aprēķinu, var ieturēt kā pārmaksāto. 

Pārtraucot darba attiecības, darbiniekam ir tiesības uz nostrādātajam laikam proporcionālu neizmantotā atvaļinājuma kompensāciju naudā, kā to paredz Darba likuma 149.panta 5.daļa. 

Darba likumā ir noteikts, kā aprēķina atvaļinājuma naudu. Atvaļinājuma naudu darba devējs aprēķina atbilstoši kārtībai, kas noteikta šī likuma 73. un 75.pantā

Savukārt, lai noteiktu, cik apmaksājamas (kompensējamas) atvaļinājuma dienas pienākas par nostrādāto laika periodu, piemēram, kad tiek pārtrauktas darba attiecības, grāmatvedībā izmanto koeficientu 1,67, ko reizina ar nostrādāto mēnešu skaitu. Gadā ir tiesības uz 20 apmaksātām atvaļinājuma dienām. Koeficients izrēķināts, 20 (dienas) izdalot ar 12 (mēnešiem). 

Jautājumus par darba tiesisko normu piemērošanu varat noskaidrot Valsts darba inspekcijā. Konsultatīvie tālruņi  67 186 522; 67 186 523.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 70 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas