E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4894
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme
2
2

OCTA neparedz auto aizvietošanu remonta laikā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. jūlijā, 2014
Anita Stabiņa

Labdien. Mani interesē ceļa satiksmes negadījuma jautājums. Situācijas izklāsts: autovadītājs, braucot laukā no stāvvietas, skāra blakusstāvošā automobiļa durvis, kā rezultātā tika bojāta durvju krāsa. Bojātais automobilis pieder uzņēmumam. Kamēr tiek kārtoti dokumenti par apdrošināšanu, lai saņemtu bojājuma labojuma apmaksu, uzņēmums apgalvo, ka ar mašīnu nevar braukt, lai gan ir bojāts tikai automobiļa dizains, nevis iekārtas, kas nodrošina vadību. Proti, ir nepieciešama mašīna, kas aizstās bojāto mašīnu. Cietušā automobiļa aizstāšanu apdrošināšanas kompānija nesedz, līdz ar to jautājums: Vai uzņēmums var pieprasīt kompensāciju par to, ka, viņuprāt, ar bojāto automobili nevar braukt un ir nepieciešams aizstājējs?

A
atbild:
15. augustā, 2014
Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs
Juris Stengrevics, valdes priekšsēdētājs

OCTA likums paredz kārtību, ka ceļu satiksmes negadījumos bojāto transportlīdzekli (vai jebkuru citu mantu) jāuzrāda apdrošinātājam, kurš to apskata, fotografē un noformē apskates protokolu.

Tālāk jau seko katra cietušā izvēle (ko arī paredz OCTA likums).

Atlīdzību saņemt kā remonta pakalpojumus, šajā gadījumā cietušajam ar apdrošinātāju jāvienojas, kurā servisa uzņēmumā auto tiks remontēts un  kad šis remonts tiek uzsākts.

Otra iespēja ir atlīdzību saņemt naudas pārskaitījuma veidā uz savu kontu un attiecīgi pašam rūpēties par to, kur un kad bojātais auto tiks remontēts. Te gan papildus jāvērš uzmanība, ka atlīdzība tiks izmaksāta bez PVN (atbilstoši eksperta aprēķinam) un tikai pēc remonta veikšanas un apmaksas; iesniedzot remontu un maksājumu apliecinošos dokumentus apdrošinātājam, tiks kompensēta arī PVN daļa.

Savukārt to, vai auto tehniskais stāvoklis ir tāds, kas atļauj vai aizliedz piedalīties ceļu satiksmē, nosaka Ceļu satiksmes noteikumi, tā nav apdrošinātāja kompetence, bet, kā jau minēts jautājumā – OCTA likums neparedz atlīdzināt izdevumus par auto aizvietošanu remonta laikā. Savukārt, ja ir KASKO apdrošināšana – vairumā gadījumu šādas izmaksas ir paredzētas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas