E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4127
Lasīšanai: 3 minūtes
4
1
4
1

Aizturētā tiesības ir noteiktas Kriminālprocesa likumā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. aprīlī, 2014
Agnese

Labdien! Kādas ir tiesības cilvēkam kuru aiztur policija? Manu vīru aizturēja, bet man par to paziņoja gandrīz diennakti vēlāk. Vai viņu drīkstēja pratināt, ja viņš atradās narkotisko vielu iespaidā? Viņu aizturēja otrdien, bet ceturtdien tiesa viņam piemēroja drošības līdzekli apcietinājumu. Cik ilgi aizturēto drīkst turēt īslaicīgās izmeklēšanas izolatorā?  Tur ir ļoti slikti apstākļi. Dzirdēju, ka tikai 10 dienas, tad ir jāpārved uz Rīgas centrālcietumu. Izmeklētāja grib viņu paturēt izmekl. izol. 2 nedēļas, un tad ir svētki starpā, tas sanāk jau 3 nedēļas. Un kā ar vienu zvanu tuviniekiem? Kur var uzzināt, kādas ir viņa tiesības un vai tās nav pārkāptas? Vai es kā sieva varu vērsties ar sūdzību, ja tās ir pārkāptas un pie kā varu vērsties? Paldies!

A
atbild:
15. aprīlī, 2014
Valsts policija
Sintija Virse, Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā inspektore

Aizturētā tiesības noteiktas Kriminālprocesa likumā (63.pants). Tā kā šajā gadījumā personai piemērots apcietinājums, tātad arī ir aizdomās turētā statuss, tad aizdomās turētā tiesības noteiktas likuma 66.pantā. Saskaņā ar Kriminālprocesa likuma 264.pantu personu ir tiesības aizturēt uz 48 stundām, pēc tam tiek piemērots kāds no likumā noteiktajiem drošības līdzekļiem – šajā gadījumā apcietinājums, ko piemēro izmeklēšanas tiesnesis.

Nezinot konkrēto gadījumu, ir grūti precīzi atbildēt par nopratināšanu narkotisko vielu reibumā. Taču vadoties no prakses – personu narkotisko vielu reibumā nepratina un, iespējams, šajā situācijā izmantots atskurbšanas laiks līdz 12 stundām, saskaņā ar likuma „Par policiju” 12.pantu, un tikai tad veikta kriminālprocesuālā aizturēšana un nopratināšana.

Kriminālprocesā noteikts, ka radiniekiem nekavējoties tiek paziņots par nepilngadīgas personas aizturēšanu. Ja tiek aizturēta pilngadīga persona, paziņošana nav obligāta, taču aizturētajai personai ir tiesības lūgt informēt tuvu radinieku. Aizdomās turēto personu, kurai piemērots apcietinājums, pēc iespējas ātrāk nogādā Rīgas Centrālcietumā, taču tas atkarīgs no procesa virzītāja, kuram jāveic nepieciešamās izmeklēšanas darbības. Tikai pēc to veikšanas aizdomās turamo personu nosūta uz Centrālcietumu.

Palīdzību aizdomās turētai personai sniedz advokāts (atkarībā no situācijas – vai nu personai ir savs advokāts, vai arī to nodrošina valsts), savukārt informāciju aizdomās turētā sieva var iegūt pie procesa virzītāja vai advokāta.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas