E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3847
Lasīšanai: 2 minūtes

Parādsaistības automātiski netiek dzēstas

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. februārī, 2014
VIKTORS SIDOROVS

Es esmu 2.grupas invalīds, bet man līdz šim atvilkumi iet no pensijas164 eiro. Esmu parādā par kredītu. Jelgavas VSAA oficiālo atbildi nedod, saka, ka varu sūdzēties ministrijā. Vēl manā apgādībā ir mazgadīga meita. Ko man darīt?

A
atbild:
04. martā, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Pirmkārt, Jums jāapzinās, ka parādsaistības pašas no sevis nepazudīs un nav tāda likuma, kas atceļ Jūsu parāda nomaksu. 

 Patlaban pieņemtais jaunais Civilprocesa likuma regulējums par parādu piedziņu gan nosaka, ka personai ir jāsaglabā noteikts naudas līdzekļu daudzums – minimālās algas apmērā un uz apgādībā esošu personu vēl 64,03 eiro. Taču tas nenozīmē, ka Jūsu pensija automātiski būs 320 eiro un par apgādībā esošo mazmeitu vēl saņemsiet 64,03 eiro. Tas nozīmē, ka CPL pieļauj iespēju parādsaistības nesegt no pensijas. 

Ja pavisam konkrēti, tad praktiski tas nozīmē, ka Jums ir pašam jāizvēlas - turpināt kārtot savas parādsaistības līdz to pilnīgai dzēšanai vai rakstveidā prasīt VSAA piemērot jauno CPL regulējumu. 

Personām, kas prasīs parādsaistību pārtraukšanu no algas un pensijas, pastāv liels risks, ka parādu piedziņa tādā gadījumā tiks vērsta pret kustamo mantu un nekustamo īpašumu. Proti, dzīvē tas nozīmēs to, ka tiesu izpildītājs, saņemot kreditora rīkojumu, būs tiesīgs apķīlāt un izsolē pārdot Jūsu māju un tajā esošo mantu. Tādēļ parādniekam pašam ir jāapzinās riski un jārīkojas maksimāli savās interesēs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas