E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3785
Lasīšanai: 2 minūtes

Pirmpirkuma tiesību izmantošanu nosaka likums

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. februārī, 2014
Andrejs Soboļevs

Labdien. Ar atsauci uz šo informāciju: https://lvportals.lv/skaidrojumi.php?id=257056 Man pieder viena no 9 garāžām un mēs nomājam zemi no zemes īpašniekiem (2 īpašnieki). Viens no īpašniekiem informēja, ka nodos/pārdos savu daļu zemes - otram līdzīpašniekam (tie ir māsa un brālis). Mans jautājums: Sakiet lūdzu, vai mums kā zemes nomniekiem ir pirmpirkuma tiesības, ja zemes nomas līgumā ir šāds punkts: Garāžu kompleksa īpašniekiem saskaņā ar normatīvo aktu noteikumiem ir pirmpirkuma tiesības gadījumā, ja zemes īpašnieki pārdod zemesgabalu.

A
atbild:
24. februārī, 2014
Latvijas Notariāts
Dagne Rušeniece, zvērināta notāra palīdze

Līgumā atrunātām pirmpirkuma tiesībām ne vienmēr ir priekšrocība ar likumā noteiktajām pirmpirkuma tiesībām. Turklāt katrs gadījums ir jāskata atsevišķi. 

Jautājumā aprakstītā situācija liek secināt, ka garāžas īpašniekam - nomniekam – pirmpirkuma tiesību tomēr nebūs, jo viens kopīpašnieks pārdod savu daļu otram kopīpašniekam.

Citādi būtu, ja pircējs būtu persona, kura jau nav kopīpašnieks, tad garāžas īpašniekiem būtu pirmpirkuma tiesības, pamatojoties uz likuma "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937.gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un kārtību" 14.panta otro daļu, kurā ir noteikts, "ja ēkas (būves) ... ir pastāvīgs īpašuma objekts, tā pirmpirkuma vai izpirkuma tiesības ir zemes īpašniekam. Tādas pašas pirmpirkuma vai izpirkuma tiesības ir ēku (būvju) ... īpašniekam, ja atsavina zemes gabalu".

Jums ir iespēja ar nomas līgumu vērsties pēc konsultācijas pie notāra.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas