E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3761
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzvārda maiņa bērnam, ja viens no vecākiem apprecas otrreiz

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. februārī, 2014
Gunita

Labdien. Man ir bērns no iepriekšējām attiecībām, bērnam ir viņa bioloģiskā tēva uzvārds. Esmu precējusies un man ir mana vīra uzvārds. Par cik ir izveidojusies tāda situācija, ka bērna bioloģiskais tēvs gadiem ilgi nav sazinājies ar bērnu un nav iesaistījies audzināšanā, vēlos, lai manam bērnam ir mans jaunais, pēc laulībām iegūtais uzvārds. Kā man vajadzētu rīkoties šajā situācijā? Cik saprotu, ir nepieciešams iesniegums par uzvārda maiņu. Kādam šim iesniegumam ir jāizskatās? Kādi dokumenti vēl ir nepieciešami? Cik ilgu laiku šis process varētu ilgt un vai tas iet caur tiesu?

A
atbild:
17. februārī, 2014
Laura Platace
LV portāls

Ministru kabineta 2013.gada 3.septembra noteikumu Nr.761 „Noteikumi par civilstāvokļa aktu reģistriem” 134.7.punkts noteic, ka bērnam maina uzvārdu uz tēva vai mātes uzvārdu pēc vecāku laulības noslēgšanas; vecāku laulības šķiršanas; tēva vai mātes laulības noslēgšanas. Tas nozīmē, ka šajā situācijā bērnam var mainīt uzvārdu uz tādu, ko māte ieguvusi, noslēdzot laulību. 

Lai bērnam nomainītu uzvārdu, ir jāvēršas jebkurā dzimtsarakstu nodaļā, jāiesniedz iesniegums un jāsaņem dzimtsarakstu nodaļas pozitīvs atzinums. Dzimtsarakstu nodaļā ir jāuzrāda personu apliecinošs dokuments un bērna dzimšanas apliecība. Šajā gadījumā ir nepieciešama arī otra vecāka atļauja bērna uzvārda nomaiņai

Iesniegumam nav noteikta konkrēta forma, tādēļ var iesniegt iesniegumu, kādu izmanto lietišķajā sarakstē, paužot lūgumu nomainīt bērna uzvārdu un sniedzot pamatojumu, kādēļ vēlaties bērnam nomainīt uzvārdu. 

Uzvārda nomaiņai bērnam nepieciešamo atzinumu dzimtsarakstu nodaļa izsniedz viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas. Ja dzimtsarakstu nodaļas atzinums ir pozitīvs, tad bērnam izsniedz jaunu dzimšanas apliecību. Valsts nodeva par uzvārda maiņu ir 7 eiro.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 64 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas