E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3746
Lasīšanai: 2 minūtes

Dokumentu trūkums nav šķērslis mantojuma lietas uzsākšanai

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. februārī, 2014
Baiba Briede

Labdien! Mans tēvs nomira 2014.gada 18.janvārī. Kā es varu pieteikties uz mantojumu? Viņam piederēja vairāki zemes gabali dažādos pagastos, privātmāja un saimniecības ēkas. Nekādu dokumentu par viņa īpašumiem man nav. Nav arī miršanas apliecības oriģināla. Visi dokumenti atrodas pie mana brāļa. "Latvijas Vēstnesī" par mantojuma atklāšanos vēl nekādas publikācijas nav. Ar ko sākt? Vai pagasta domē man kāds sniegs ziņas par viņa īpasumiem? Kur var uzzināt, vai ir testaments? Paldies!

A
atbild:
27. februārī, 2014
Rīgas apgabaltiesa
Sandra Jakušenoka, zvērināta notāre

Mantošanas iesnieguma taisīšanā pirmais svarīgākais dokuments ir miršanas apliecība. Jūs to varat pieprasīt dzimtsarakstu nodaļā. Jums kā meitai to izsniegs (radniecības apliecināšanai gan var pieprasīt dzimšanas apliecību, ja laulībā ir mainīts uzvārds). Nākamais solis ir doties pie tuvākā notāra, līdzi ņemot atkārtoti izdoto tēva miršanas apliecību, savu pasi, dzimšanas apliecību, ja mainīts uzvārds, arī laulības apliecību.

Protams, īpašuma dokumenti būtu vēlami, taču, ja to nav, notārs valsts reģistros var pārbaudīt zemesgrāmatā reģistrēto īpašumu piederību mirušajam, uzzināt to kadastrālo vērtību, kā arī pieprasīt informāciju no bankām. Tātad Jūsu minēto dokumentu trūkums nekavē mantojuma lietas uzsākšanu.

Kamēr nav ieviests publisko testamentu reģistrs, ziņas par testamentu viegli var iegūt tikai tad, ja mantojuma atstājējs ir nodevis to glabāšanā notāram un ir zināms kuram. Ja ir uzrakstīts privātais testaments, kas glabājas mājās, tad līdz testamenta atklāšanas brīdim par to zina tikai tā atradēji.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas