E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3356
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Par īpašuma mantošanas kārtību un saistībām, ja taisīts testaments

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. decembrī, 2013
Katja Jode

Labvakar, mana omīte vēlas man īpašumā atstāt savu dzīvokli. Viņa vēlas uztaisīt testamentu ar nosacījumu, ka man dzīvoklis pāries īpašumā tikai pēc viņas nāves. Sakiet, lūdzu, pēc cik ilga laika pēc omītes nāves testaments stājas spēkā un es piem. varēšu pārdot dzīvokli? Un ja piemēram man būtu kaut kādi parādi, vai man varēs kreditori atņemt mantojumu?

A
atbild:
13. decembrī, 2013
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jebkurš testaments var stāties spēkā tikai pēc testatora nāves.

Ja īpašumtiesību uz dzīvokli pāreju Jūsu omīte ir izvēlējusies kārtot ar testamentu, darījumu līdz galam būs jākārto ar notāra starpniecību.

Testamentā izteiktās pēdējās gribas izpilde ir saistīta ar mantojuma lietas vešanu, ko uzsāk notārs, saņemot testamentu. Parasti šādi procesi ilgst vairākus mēnešus no testamenta atklāšanās brīža, un Civillikumā noteiktajā kārtībā tajā tiek iesaistīti arī citi potenciālie mantinieki, piemēram, omītes bērni, laulātais, ja tādi ir.

Vairāk par testamentāro mantošanas kārtību būs jālasa e-konsultācijai pievienotajā skaidrojumā

Tikai tad, kad īpašumtiesības uz dzīvokli būs nostiprinātas uz Jūsu vārda, ar dzīvokli Jums būs tiesības rīkoties - ieķīlāt, iznomāt, pārdot.

Neapšaubāmi, parādu esamība un nespēja parādus segt ir saistīta ar parādu piespiedu piedziņu. Tiesu izpildītājs ir tiesīgs parāda piedziņu vērst pret īpašumu, ja kreditors to savā prasījumā būs norādījis. Tātad, ja persona, uzņēmums vai kredītiestāde, kam būsiet parādā konkrētu summu un savas parādsaistības nekārtosiet, iesūdzēs Jūs tiesā un būs norādījuši, ka parāda piedziņa vēršama pret dzīvokli, tiesu izpildītājs dzīvokli parāda vietā atsavinās (atņems), nevērtējot, kādā ceļā tas iegūts.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 229 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas