E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34238
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Patvaļīga būvniecība un zemes vienību robežu pārkārtošana

J
jautā:
15. oktobrī, 2024
Laura

Labdien! Pirms pāris gadiem izsolē iegādājos īpašumu ar divām ēkām, no kurām viena bija jaunbūves stadijā. Ēku nosiltinājām, uzlikām jumtu, vēlamies sakārtot dokumentāciju. Saprotam, ka šī nav legāla celtne, turklāt 30 cm no tās atrodas kaimiņa teritorijā. Kaimiņos ir paliela māja ar lielu zemesgabalu un četriem īpašniekiem. Četri īpašnieki skaitās tiesiski, taču zemesgrāmatā neparādās, jo nav to sakārtojuši, turklāt kāds arī jau ir miris. Visiem ir kaut kādas domājamās daļas no zemesgabala. Kādi ir varianti, lai varu savu māju nodot ekspluatācijā? Vai atpirkšanu jāveic tikai no īpašniekiem, kuri ir norādīti zemesgrāmatā, vai no visiem? Varbūt ir vēl kādi risinājumi? Dokumentāciju vēlos sakārtot un mājas nojaukšanu kā iespēju neizskatu. Esmu dzirdējusi par robežu pārkārtošanu, vienojoties ar kaimiņu par kaut kādu platību, ko paņemu no viņa un atdodu no sevis. Vai šāda veida risinājums arī pastāv? Varbūt ir vēl kāds risinājums šādās situācijās? 

A
atbild:
22. oktobrī, 2024
Pauls Vasks
jurists

Pastāv iespēja atpirkt daļu no kaimiņu zemesgabala vai apmainīties ar zemesgabaliem, pārkārtojot zemes vienību robežas. Lai to izdarītu, ir nepieciešams izstrādāt un pašvaldībā apstiprināt zemes ierīcības projektu. Tālāk jau uz darījuma pamata ar kaimiņos esošā īpašuma kopīpašniekiem varat slēgt pirkuma vai maiņas darījumu. Jāuzver gan, ka šāda rīcība saskaņā ar Civillikuma 1068. pantu pieļaujama vienīgi ar visu kaimiņos esošā nekustamā īpašuma kopīpašnieku piekrišanu.  

Pirms iepriekšminēto darbību veikšanas jums tomēr būtu ieteicams prioritāri izvērtēt patvaļīgās būves dokumentāciju un citu ar to saistīto informāciju, lai noskaidrotu, vai būvniecību iespējams legalizēt. Saskaņā ar Būvniecības likuma 18. panta piekto daļu, konstatējot patvaļīgo būvniecību, tā tiek apturēta un iestāde pieņem vienu no šādiem lēmumiem: 1) par iepriekšējā stāvokļa atjaunošanu (t. i., patvaļīgās būves nojaukšanu), ja konkrētā objekta būvniecību attiecīgajā teritorijā nepieļauj normatīvie akti vai būvdarbi uzsākti pirms atzīmes izdarīšanas par projektēšanas nosacījumu izpildi neatkarīgi no apstākļiem, kādēļ attiecīgā darbība nav tikusi veikta; 2) par atļauju veikt būvniecību pēc būvniecību regulējošu normatīvo aktu prasību izpildes. Tātad pastāv iespēja, ka minētā būve būs jānojauc neatkarīgi no jūsu gribas. Līdz ar to nav lietderīgi risināt jautājumu par robežu pārkārtošanu, ja nav gūts apstiprinājums tam, ka patvaļīgo būvniecību varēs legalizēt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas