E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34171
Lasīšanai: 4 minūtes

Vai komandējumam uz citu ES valsti nepieciešams A1 sertifikāts

J
jautā:
10. oktobrī, 2024
Karolaina

Sveiki! Uzņēmumā valdes loceklis ir pieņemts darbā un saņem algu. Vai valdes loceklim, dodoties komandējumā ārpus Latvijas uz citu ES vai EZZ valsti, ir nepieciešams A1 sertifikāts? 

A
atbild:
11. oktobrī, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar Darba likuma 53. panta ceturto daļu darbiniekam, kas nosūtīts komandējumā vai darba braucienā, tā laikā saglabājas darbavieta (amats) un darba samaksa. 

Darba devējam ir pienākums atlīdzināt darbiniekam komandējumu vai darba braucienu laikā radušos izdevumus, kā tas noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr. 969 “Kārtība, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi”.  Atbilstoši noteikumu 25.2. apakšpunktam komandējuma dienas nauda darbiniekam tiek izmaksāta par komandējuma laiku citas valsts teritorijā saskaņā ar noteiktajām normām par katru ārvalstīs pavadīto dienu. 

Cits tiesiskais regulējums ir darbinieku nosūtīšanas gadījumā. Darba likuma 14.2 pantā noteikti būtiskākie principi, kas Latvijas darba devējiem jāievēro, nosūtot savus darbiniekus uz citām Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas valstīm. 

Atbilstoši Darba likuma 14. panta pirmajai daļai darbinieka nosūtīšana Darba likuma izpratnē ir tie gadījumi, kad saistībā ar starptautisko pakalpojumu sniegšanu: 

  • darba devējs, pamatojoties uz līgumu, ko viņš noslēdzis ar personu, kuras labā tiks veikts darbs, nosūta darbinieku uz citu valsti; 
  • darba devējs nosūta darbinieku uz citā valstī esošu filiāli vai koncernā ietilpstošu uzņēmumu; 
  • darbaspēka nodrošināšanas pakalpojuma sniedzējs kā darba devējs nosūta darbinieku darbaspēka nodrošināšanas pakalpojuma saņēmējam, kura labā un vadībā tiks veikts darbs, ja tā uzņēmums atrodas citā valstī vai arī tas veic savu darbību citā valstī. 

A1 sertifikāts (“Sertifikāts par sociālā nodrošinājuma tiesību aktiem, kas piemērojami sertifikāta saņēmējam”) ir dokuments, kas apliecina, kurā dalībvalstī ir veicamas sociālās apdrošināšanas iemaksas. 

Latvijā šo sertifikātu izsniedz Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra: 

  • ja darba devējs nosūta darbinieku veikt darbu uz citu dalībvalsti vai pašnodarbinātais dodas veikt darbu uz citu dalībvalsti; 
  • darbiniekam vai pašnodarbinātajam, kurš veic darbu divās vai vairākās valstīs; 
  • ierēdnim, kurš tiek nosūtīts uz citu valsti; 
  • jūrniekam, kurš veic darbu uz kuģa, kas brauc ar citas valsts karogu, un saņem atalgojumu no Latvijas uzņēmuma; 
  • jūrniekam, kurš nodarbināts uz Norvēģijas kuģu reģistrā reģistrēta kuģa; 
  • lidojuma apkalpes un salona apkalpes locekļiem; 
  • Eiropas Kopienas līgumdarbiniekiem. 

Sertifikātā tiek norādīta konkrētā persona, kurai tas izsniegts, adrese, dalībvalsts, kuras tiesību aktus piemēro, un periods, par kuru izsniegts sertifikāts, informācija par sertifikāta saņēmēja darba devēju/-iem, kā arī nodarbinātības statuss, kura dēļ izsniegts sertifikāts (piemēram, darbā norīkota persona, nodarbināta persona, strādā divās vai vairākās dalībvalstīs, jūrnieks u. c.). 

Ja darba pienākumu veikšana ārvalstīs ir saistīta ar darbinieku nosūtīšanu, tad darbinieks, kuru darba devējs ir nosūtījis uz citu dalībvalsti veikt darbu minētā darba devēja, kurš parasti tur veic savas darbības, uzdevumā, turpmāk var palikt sociāli apdrošināts pirmajā dalībvalstī, ja paredzamais darba ilgums nepārsniedz 24 mēnešus

Uzņēmuma valdes loceklim būtu jāzina darba organizatoriskie jautājumi. Konkretizējot situāciju, par tiem varat lūgt konsultāciju Valsts darba inspekcijā, par sociālo apdrošināšanu un A1 sertifikātu – Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 85 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas