E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5106
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
9
1
9

Kas ir bārenis un kas ir bērns likuma izpratnē

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. septembrī, 2014
Dārta

Labdien. Man ir neskaidrība par definīciju vārdam "bārenis". Likumos rakstīts, ka "bārenis - bērns, kura vecāki ir miruši". Pirmkārt, nav īsti skaidrs, vai tiešām ABIEM vecākiem jābūt mirušiem, lai bērns tiktu atzīts par bāreni? Un, ja tā ir, tad kā tad likumā interpretē tautā iegājušos terminu "pusbārenis"? Kādas sociālas garantijas pienākas "pusbārenītim"? (Jautāju sakarā ar pieteikuma formu stipendijai, kurā atsevišķi par "pusbāreņiem" nekas nav minēts un bāreņa definīcijai arī (laikam) gluži neatbilstu, tāpēc nav skaidrs, vai drīkstu pretendēt uz priekšrocībām stipendijas saņemšanai, atzīmējot par spēkā esošu šo sociālo stāvokli.) Otrkārt, pēc likuma: "Bērns ir persona, kas nav sasniegusi 18 gadu vecumu, izņemot tās personas, kuras saskaņā ar likumu izsludinātas par pilngadīgām vai stājušās laulībā pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas." Kāda ir sociālā un tiesiskā situācija tad, ja vecāks/vecāki ir miris/miruši pēc manas pilngadības iestāšanās? Tātad vairs neskaitos (?) bērns, pat ja saņemu apgādnieka zaudējuma pabalstu no zaudējuma brīža līdz pat 24 gadu vecumam? Paldies.

A
atbild:
03. septembrī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls
Juris Bārtulis
ģimenes tiesībās praktizējošs jurists

Jurists Juris Bārtulis, kas praktizē ģimenes tiesībās, skaidro: "Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 1.panta 1.punktu bārenis ir bērns, kura vecāki ir miruši vai likumā noteiktajā kārtībā atzīti par mirušiem. Šo normu nevar tulkot paplašināti, tādējādi tajā minētajiem kritērijiem atbilst bērns, kura abi vecāki ir miruši vai atzīti par mirušiem.

"Pusbārenis" nav uzskatāms par juridisku terminu.

Šī paša likuma 3.panta pirmajā daļā noteikts, ka bērns ir persona, kas nav sasniegusi 18 gadu vecumu, izņemot tās personas, kuras saskaņā ar likumu izsludinātas par pilngadīgām vai stājušās laulībā pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas. Vienlaikus jēdziens "bērns" var tikt attiecināms arī uz pilngadību sasniegušām personām, piemēram, atbilstoši Civillikuma 179.panta pirmajai daļai piedzenot no vecākiem uzturlīdzekļus bērna uzturam."

Izrietoši no skaidrotā Jūs neesat bērns, bet pilngadīga persona, kurai ir tiesības uz valsts piešķirtu apgādnieka zaudējuma pensiju, pamatojoties uz likumu "Par valsts pensijām", jo, sasniedzot 18 gadu vecumu, turpināt iegūt izglītību, studējot pilna laika klātienē. Šo pensiju Jums ir tiesības saņemt līdz 24 gadu vecumam.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas