E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12009
Lasīšanai: 4 minūtes
15
15

Līdz cik gadu vecumam ir jāmaksā uzturlīdzekļi?

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. maijā, 2017
Elina

Labdien! Esmu students un studēju par valsts budžeta līdzekļiem. Nestrādāju. Vēlētos uzzināt, līdz cik gadu vecumam manam tēvam ir pienākums izmaksāt man uzturlīdzekļus (alimentus). Kā arī vēlētos uzzināt, kāda ir minimālā alimentu summa. Iepriekš pateicos par man sniegto informāciju.

A
atbild:
24. maijā, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Uz Jūsu jautājumu nevar precīzi atbildēt, jo gan pienākums maksāt uzturlīdzekļus, gan to apmērs, ja bērns ir sasniedzis pilngadību, ir atkarīgs no vairākiem apstākļiem. Likumdevējs nav precīzi noteicis, līdz cik gadu vecumam vecākam ir jānodrošina uzturlīdzekļi sava bērna uzturam. Atbilstoši Civillikuma 179. panta pirmajā daļā noteiktajam vecāku pienākums ir samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu līdz laikam, kad bērns pats var sevi apgādāt.

Ja līdz pilngadības sasniegšanai bērns atrodas vecāku aizgādībā un vecāku pienākums uzturēt savu bērnu ir absolūts beznosacījuma pienākums, tad pēc astoņpadsmitās dzimšanas dienas galvenais kritērijs, lemjot par pienākumu maksāt uzturlīdzekļus pilngadīgam bērnam, ir bērna spēja pašam sevi uzturēt. Tātad ir jābūt kādiem objektīviem apstākļiem, kāpēc pilngadību sasniedzis bērns var tikt uzskatīts par darbnespējīgu.

Tā kā likumdevējs nav noteicis kritērijus, kā noteikt, vai bērns spēj pats sevi apgādāt, Augstākās tiesas Senāts 2015. gada 7. janvāra spriedumā lietā Nr. SKC-1478/2015 secinājis: “Civillikuma 179. pants interpretējams tā, ka bērns, kurš mācās vidējās vai augstākās mācību iestādes dienas nodaļā un nav vecāks par 24 gadiem, ir uzskatāms par nespējīgu sevi apgādāt, līdz ar to vecākiem ir pienākums uzturēt bērnu.” Savukārt, ja līdztekus mācībām bērns strādā un gūst ienākumus vai arī mācības pārtrauc, tad vecāks, kuram ir uzturlīdzekļu maksāšanas pienākums, mainoties apstākļiem, ir tiesīgs uzturlīdzekļu apmēru samazināt vai izmaksu pārtraukt.

Otra būtiska atšķirība starp pienākumu maksāt uzturlīdzekļus līdz bērna pilngadībai un pēc pilngadības sasniegšanas ir tāda, ka līdz astoņpadsmitajai dzimšanas dienai valstī noteiktais minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir jānodrošina neatkarīgi no mantas stāvokļa un spējas uzturēt bērnu (Civillikuma 179. panta piektā daļa). Taču minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kas noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr. 37 “Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” šobrīd ir attiecināms tikai uz bērniem, kas ir jaunāki par 18 gadiem. Līdz ar to, kamēr pilngadību sasniedzis bērns turpina mācīties pilna laika klātienē un nestrādā, tēvam ir jāturpina maksāt uzturlīdzekļus, bet ne ilgāk kā līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, taču uzturlīdzekļu apmērs ir samērojams ar bērna tēva mantas stāvokli, spēju maksāt uzturlīdzekļus un bērna ikdienas vajadzībām pilnvērtīga mācību procesa nodrošināšanai. Strīdus par uzturlīdzekļiem izšķir tiesa.

Vairāk par uzturlīdzekļu piedziņu pilngadīga bērna uzturam un uzturlīdzekļu apmēra noteikšanu lasiet LV portāla skaidrojumā "Uzturlīdzekļi bērnam pēc pilngadības sasniegšanas – ko paredz likums un ņem vērā tiesa".

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas