E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 34144
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Ja traucē blakus mājas skursteņa dūmi

J
jautā:
08. oktobrī, 2024
Jonis

Labdien! Dzīvojam daudzstāvu mājas dzīvoklī, un blakus mājai ir neliela vienstāva ēka, kurā pa dienu atrodas remontdarbnīca un, lai apsildītu telpu, tiek kurināta krāsns. Visas dienas garumā dūmi nāk visiem kaimiņiem logos. Ja vēlas dzīvokli pavēdināt, tad vienkārši nav ko elpot. Ja uz balkona izkar žāvēties izmazgāto veļu, tad viss smird pēc dūmiem. Ir dienas, kad vējš pūš uz citu pusi un dūmi dzīvokļos nenāk. Esam par to teikuši īpašniekam, kas tur darbojas un kurina krāsni, bet viņš apgalvo, ka neko sliktu nedara, kurina ar malku. Nekas cits viņu neinteresē. Zvanījām arī pašvaldības policijai, tā informēja mūs, ka neko nevar izdarīt, jāzvana Vides dienestam. Ja Vides dienests konstatē, ka dūmi ir kaitīgi, tad kaut ko var līdzēt, bet arī diezin vai ko varēs atrisināt par labu daudzdzīvokļu mājas iedzīvotājiem. Ko var darīt, lai nesmaktu dūmos savos dzīvokļos? Dūmotājs, visticamāk, domā, ka ar malku kurināt ir lētāk, un citu apkures veidu nevēlas izmantot. Pagarināt skursteni, lai tas ir piecstāvu ēkas augstumā, arī nebūs iespējams. Pagaidām šādi viens kurina un daudziem jācieš un jāsmok dzīvokļos. 

A
atbild:
Šodien
Inese Helmane
LV portāls

Ieteiktu jums vērsties vietējā pašvaldībā. Iespējams, ir pieņemti saistošie noteikumi, kas nosaka zonējumu, kādu apkures veidu katrā teritorijā drīkst izmantot. 

Piemēram, pārbūvējot ēkas apkures sistēmu, ir jāņem vērā Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-24-260-sn “Par teritoriālajām zonām siltumapgādes veida izvēlei un prasībām siltumapgādes sistēmas iekārtu izvēlei”, kas izdoti 2024. gada 21. februārī. Tie nosaka arī Rīgas valstspilsētas pašvaldības teritoriālās zonas siltumapgādes veida izvēlei, lai atbilstoši zonējumam ierobežotu vai aizliegtu piesārņojošās darbības, kuru izraisītā emisija var palielināt kopējo gaisa piesārņojuma daudzumu pašvaldības administratīvajā teritorijā, un to aktualizēšanas kārtību. 

Protams, varat arī vērsties Valsts vides dienestā, lai lūgtu novērtēt piesārņojuma kaitējumu uz apkārtējo vidi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 193 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas