E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33994
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1
1
1

Kā tiks aprēķināti ieturējumi vairāku parādu piedziņā no minimālās algas

J
jautā:
23. septembrī, 2024
Inese

Labdien! Lūdzu, izskaidrot, kā tiks ieturēta nauda, ja piedziņas lieta ir pie tiesu izpildītāja? Mana alga ir 591,55 eiro neto (minimāla alga). Man ir parādi pie dažiem kredītdevējiem. Kāda naudas summa man tiks pārskaitīta bankas kontā?

A
atbild:
12. oktobrī, 2024
Edīte Brikmane
LV portāls

Ieturējumu apmēru no parādnieka darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem nosaka Civilprocesa likuma 594. pants.

Ieturējumu aprēķinu pamatā veido divi vienkārši soļi:

  • Pirmkārt, tiek noteikta parādniekam saglabājamā minimālā ienākumu summa, no kuras ieturējumus neveic. Tie ir 50% no minimālās mēneša algas bruto, pieskaitot vēl 15% no minimālās mēneša algas bruto par katru ieturējumu izdarīšanas brīdī apgādībā (nodokļu grāmatiņā) reģistrēto nepilngadīgo bērnu.
  • Otrkārt, tiek noteikta ienākumu summa neto jeb izmaksātā darba alga un tai pielīdzinātie maksājumi “uz rokas”, kas pārsniedz parādniekam saglabājamo minimālo apmēru. Ieturējumi 30% apmērā tiks veikti tikai no šīs ienākumu daļas. Ja parādniekam ir vairākas neizpildītas saistības, tad ieturējumus no minētās ienākumu daļas veiks 40% apmērā.

Jautājumā aprakstītajā situācijā, ja apgādībā nav reģistrētu nepilngadīgu bērnu, ieturējumus veiks 40% apmērā (jo ir vairākas parādu piedziņas izpildu lietas) no 241,55 eiro – tā ir summa, ko saņemat pēc nodokļu nomaksas “uz rokas” virs 350 eiro. Tātad parāda segšanai varētu tikt novirzīti 96,62 eiro, bet kontā ieskaitīti 494,93 eiro.

Būtiski uzsvērt, ka var būt vairākas būtiskas situācijas aprakstā neminētas nianses, kas var ietekmēt parādniekam saglabājamo ienākumu apmēru. Tāpēc lūdzam sazināties personīgi ar savu zvērināto tiesu izpildītāju, kurš izskaidros konkrēto situāciju. 

Plašāk par izmaiņām parādu piedziņas kārtībā varat lasīt LV portāla skaidrojumā “Parādu piedziņas kārtība no 1. oktobra – kā tiks aprēķināti ieturējumi uzturlīdzekļu, administratīvo sodu un kredītu parādniekiem” un sarunā ar Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāju “Samērīga parādu nomaksa parādnieka un kreditora interesēs. Stājas spēkā jaunā parādu piedziņas kārtība”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 108 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas