E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33991
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība
1
2
1
2

Slimības pabalsts jāpieprasa valstī, kurā persona ir nodarbināta un sociāli apdrošināta

J
jautā:
23. septembrī, 2024
Karina

Mans vīrs strādā Norvēģijā un maksā tur nodokļus. Atbraucot uz Latviju atvaļinājumā, saslima bērns, tika atvērta darbnespējas lapa B slima bērna kopšanai. Kam būtu jāapmaksā? Vai var pieprasīt VSAA apmaksāt? Norvēģija sūta to uz valsti, kurā dzīvo un uzturas bērns (tā ir Latvija). 

A
atbild:
24. septembrī, 2024
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Marika Zelčāne, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Ievērojot Regulas Nr. 883/2004 nosacījumus, kompetentā valsts slimības pabalsta piešķiršanā ir tā ES/EEZ dalībvalsts (turpmāk – dalībvalsts), kurā persona ir nodarbināta un sociāli apdrošināta, neatkarīgi no tā, kurā dalībvalstī ir iestājies saslimšanas gadījums.  

Tas nozīmē, ja persona, kas ir nodarbināta un apdrošināta Norvēģijā, atbraukusi uz Latviju un saslimst, vai saslimst bērns, kuru personai nepieciešams slimības laikā kopt, kompetentā valsts slimības pabalsta piešķiršanā ir Norvēģija un slimības pabalsts jāpieprasa Norvēģijā. 

Latvijā izsniegtai darbnespējas lapai, ko izrakstījis ārstējošais ārsts, ir tāds pats juridiskais spēks kā darbnespējas lapai, kuru izrakstījusi kompetentā dalībvalsts.  

Līdz ar to personai jālūdz ārstam izsniegt e-veselības sistēmā atvērto un noslēgto darbnespējas lapu, izdrukājot no e-veselības sistēmas, personīgi parakstot un uzliekot zīmogu. Ņemot vērā, ka citās dalībvalstīs slimības pabalsta piešķiršanai var būt nepieciešams zināt saslimšanas diagnozi, ieteicam lūgt ārstam uz darbnespējas lapas norādīt arī diagnozes kodu. 

Lai saņemtu slimības pabalstu, personai jāvēršas Norvēģijas kompetentajā iestādē un jāiesniedz iesniegums slimības pabalsta piešķiršanai un Latvijā izsniegtā darbnespējas lapa. 

Informācija par dalībvalstu kompetentajām iestādēm, pabalstu piešķiršanas kārtību, kā arī iestāžu kontaktinformācija atrodama Eiropas Komisijas tīmekļvietnes www.ec.europa.eu sadaļā “Nodarbinātība, sociālās lietas un iekļautība” > “Pārvietošanās un darbs citā ES valstī” > “ES sociālās drošības koordinācija” > “Jūsu tiesības katrā valstī”. 

Vairāk informācijas pieejams šeit. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 7 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas