E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33978
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Izīrētāja tiesības pēc īres attiecību izbeigšanas

J
jautā:
20. septembrī, 2024
Aivars

Labdien! Vai saimnieks drīkst nomainīt dzīvokļa atslēgu, nevienam par to nepaziņojot? Mammai bija nopirktas īres tiesības uz 99 gadiem. Tā kā viņa jau sen ir mirusi un tur neviens nedzīvoja, bija sakrājies diezgan liels parāds. Vai par atslēgu maiņu nevajadzēja iepriekš informēt? Līgumā esam norādīti abi dēli, dzīvoklī vēl palicis daudz personīgo mantu.

A
atbild:
Šodien
Pauls Vasks
jurists

Saskaņā ar Dzīvojamo telpu īres likumu dzīvojamo telpu īres līgums izbeidzas ar īrnieka nāvi (19. panta pirmās daļas 3. punkts). Jautājumā trūkst informācijas, proti, vai izīrētājs pēc īrnieces nāves dzīvoklī iekļuvis patvaļīgi, piemēram, uzlaužot durvis, vai ievests valdījumā uz tiesas sprieduma pamata. Tādēļ nav iespējams komentēt atslēgu nomainīšanas tiesiskumu. Vienlaikus nevar noliegt, ka izīrētājam, uzzinot par īrnieka nāvi un attiecīgi konstatējot īres attiecību izbeigšanas faktu, ir tiesisks pamats atgūt dzīvojamās telpas.  

Ja dzīvoklī palikusi jūsu mātei piederošā kustamā manta un ar brāli esat atzīti par mantiniekiem, jums ir tiesības vērsties pie izīrētāja ar lūgumu atdot mantu. Tomēr bez ievērības nevar atstāt norādi par pastāvošo parādu. Jāvērš jūsu uzmanība, ka izīrētājs šādā gadījumā var pieprasīt jums vispirms dzēst parādu, izmantojot aizturējuma tiesības. Aizturējuma tiesības regulē Civillikuma normas. Saskaņā ar minētā likuma 1734. pantu uz aizturējuma tiesību pamata tā persona, kuras rokās atrodas kāda lieta, var to neizdot tik ilgi, kamēr nav nolīdzināts kāds viņas pašas prasījums. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 284 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas