E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33971
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

Par ko jāmaksā nekustamā īpašuma nodoklis

J
jautā:
19. septembrī, 2024
Aigars

Labdien! Mūsu ģimene no pašvaldības nopirka zemes īpašumu, uz kura atrodas arī dzīvojamā māja un palīgceltne. Ar laiku tika pārdota tikai 1/3 daļa zemes, kas sadalījuma plānā atzīmēts ar burtu “A”, un mūsu ģimenei palika 2/3 daļas zemes, uz kuras ir nopirktā dzīvojamā māja un palīgceltne, kas sadalījuma plānā atzīmēts ar burtu “B”, ar ko atbilstoši izveidojās kopīpašums. Minētais zemes īpašuma sadalījums reģistrēts zemesgrāmatā. Pēc līguma koplietošanas kārtības pa mūsu 2/3 daļām zemes malu tika izveidots koplietošanas iebraucamais ceļš, kas savieno ielu ar zemesgabalu “A”, kas sadalījuma plānā atzīmēts ar burtu “C”, bet nav reģistrēts zemesgrāmatā. Zemesgabala “A” daļas īpašniece uz savas zemes 1/3 daļas atbilstoši pašvaldības būvvaldes noteikumiem uzcēla sev dzīvojamo māju, kas tika reģistrēta zemesgrāmatā ar kadastra numuru. Atbilstoši zemes īpašuma daļām tika maksāti zemes nodokļi. Laika gaitā tika pieņemts likums par nodokli ēkām un palīgceltnēm. Pagājušajā gadā mūsu ģimene uz savas zemes daļas palīgceltnes vietā uzcēla jaunu garāžu, pabeidza savas dzīvojamās mājas rekonstrukciju, un tas viss tika nodots ekspluatācijā. No jauna reģistrēt ar kadastra numuru zemesgrāmatā dzīvojamo māju un garāžu neatļāva, jo nedrīkstot atdalīt ēkas no zemes. Atbilstoši ekspluatācijā nodotajām ēkām palielinājās nodoklis. Zemesgabala “A” daļas īpašniece nomira, to pārņēma četri mantinieki. Šajā brīdī atklājās un radās domstarpības par nodokļu maksājumiem. 

Lūdzu, paskaidrojiet: 

  1. Kāpēc zemesgabala “A” daļas īpašniekiem jāmaksā 1/3 daļas nodokļi par mūsu māju, ko esam nopirkuši no pašvaldības, un jaunuzcelto garāžu, ja pārdota ir tikai 1/3 daļa zemes no kopīpašuma?
  2. Vai viņiem nav jāmaksā arī zemes nodoklis par iebraucamo ceļu, kuru izmanto un par kuru visus gadus nodokli maksā tikai mūsu ģimene?
  3. Vai mūsu ģimenei nav tiesību pieprasīt īres maksu par iebraucamo ceļu, jo mēs viņu neizmantojam, tā kā mums ir pašiem savs iebraucamais ceļš, kas ir iezīmēts zemes plānā?

Atdalīties atsevišķos zemesgabalos neļauj, jo trūkst nepieciešamā zonējuma apbūves platības pašvaldības zemes plānojumā. Kā risināt šo situāciju?

A
atbild:
30. septembrī, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Mārtiņš Martinsons, zvērināts advokāts

No uzdotā jautājuma nav skaidrs, vai ēkas un zeme ir reģistrētas kā viens īpašums un vai visi objekti ir reģistrēti zemesgrāmatā. Jānorāda, ka atbilstoši likumam “Par nekustamā īpašuma nodokli” ar nodokli apliek nodokļa objektus – zemi un ēkas. Saskaņā ar minētā likuma 2. panta ceturto daļu nekustamā īpašuma nodokli par nekustamo īpašumu, kas uz kopīpašuma tiesību pamata pieder vairākām personām vai atrodas kopvaldījumā, maksā katrs kopīpašnieks (kopvaldītājs) atbilstoši savai domājamai daļai kopīpašumā (kopvaldījumā). 

Līdz ar to, aprēķinot nodokli, netiek ņemta vērā kopīpašnieku noteiktā lietošanas kārtība, bet gan tikai domājamo daļu sadalījums no visiem objektiem, kas ir reģistrēti attiecīgā īpašuma sastāvā. 

Gadījumā, ja kāda būve nav reģistrēta neviena īpašuma sastāvā, saskaņā ar Civillikuma 968. pantu tā uzskatāma par zemes daļu. 

Ja uz zemesgabala tiek uzbūvēta jauna ēka, tā kļūst par kopīpašumā ietilpstošu nekustamā īpašuma objektu (bet uz to var attiekties noslēgtais lietošanas kārtības līgums, proti, ka tā ir atsevišķā lietošanā). 

Attiecīgi, atbildot uz uzdotajiem jautājumiem un ņemot vērā iepriekš minēto: 

  1. Nav iespējams pārdot atsevišķi zemi, ja kopīpašumā ietilpst gan zeme, gan ēkas. Respektīvi, tiek atsavināta 1/3 daļa no visa kopīpašuma (visiem kopīpašumā ietilpstošajiem objektiem), tādēļ nodoklis tiek aprēķināts par 1/3 domājamās daļas apmēru no visa nodokļa apmēra, kas aprēķināts par attiecīgo īpašumu (gan par ēkām, gan zemi).
  2. Nodoklis jāmaksā par 1/3 domājamo daļu no īpašuma, kā tas minēts iepriekš. Nodokļa piemērošanā netiek izdalītas koplietošanas kārtībā noteiktās zemes vienības daļas. Vienojoties par ceļa daļas noteikšanu, var savstarpēji paredzēt, ka lietotājam jākompensē nekustamā īpašuma nodoklis proporcionāli ceļa aizņemtajai platībai.
  3. Attiecībā uz ceļa lietošanas maksu normatīvie akti neparedz, ka par piekļuves lietošanas tiesību (piemēram, servitūtu) būtu maksājama atlīdzība. Vienlaikus jānodrošina ceļa uzturēšana un jāsedz ar to saistītās izmaksas. Protams, par lietošanas kārtības noteikumiem var brīvprātīgi vienoties, ja minēto vienošanos iespējams panākt.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 291 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas