E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33721
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Bērnu un bijušā laulātā tiesības uzturēties otra bērnu vecāka dzīvoklī

J
jautā:
26. augustā, 2024
Jānis

Labdien! Mana meita ar trim bērniem dzīvo bijušā vīra, ar kuru ir šķirta laulība, dzīvoklī. Bijušais vīrs bērniem uzturlīdzekļus nemaksā, tos maksā UGF. Vai viņš var pieprasīt, lai meita apmaksātu visus rēķinus par dzīvokli? Šobrīd meita apmaksā rēķinus par gāzi, elektrību, bērnu telefoniem, TV, internetu. Vairāk naudas no viņas nepilnās slodzes nesanāk. Paldies! 

A
atbild:
28. augustā, 2024
Pauls Vasks
jurists

Kaut arī bērnu tēvs aprakstītajā situācijā nepilda savu ar likumu noteikto pienākumu uzturēt bērnus, likums neparedz, ka tādā gadījumā bērnu māte kopā ar bērniem iegūtu neierobežotas tiesības dzīvot bērnu tēvam piederošajā dzīvoklī, kā arī tiktu iegūts atbrīvojums, piemēram, no komunālo pakalpojumu apmaksas.

Bērnu un bērna mātes tiesības uzturēties minētajā dzīvoklī un citi ar uzturēšanos saistītie nosacījumi, tostarp komunālo pakalpojumu izmaksu segšanas kārtība, atkarīgi vienīgi no vienošanās, ko māte panākusi ar bērnu tēvu. Vienošanās saturs jūsu aprakstā nav minēts. Bērnu mātei, ja tas nav izdarīts, būtu ieteicams sazināties un vienoties ar bērnu tēvu par skaidriem nosacījumiem, uz kuru pamata dzīvoklis turpmāk tiks lietots

Konkrētajā gadījumā būtu iespējams noslēgt, piemēram, dzīvokļa patapinājuma (bezatlīdzības lietošanas) vai īres līgumu, vai nodibināt personālservitūtu – dzīvokļa tiesību par labu bērniem un bērnu mātei, vienlaikus vienojoties arī par komunālo pakalpojumu apmaksas kārtību. Minētās tiesības noteikti jānofor rakstveidā, turklāt ieteicams, lai līgums vai personālservitūts tiktu reģistrēts zemesgrāmatā, jo tad iegūtās tiesības saglabātos arī dzīvokļa īpašnieka maiņas gadīju.

Nobeigumā jānorāda, ka bērnu tēva dzīvoklis cita starpā var kalpot kā manta, uz kuru vērst piedziņu par bērniem kavētajiem uzturlīdzekļu maksājumiem, ja citi bērnu interesēm vairāk atbilstoši risinājumi attiecīgajā lietā nav iespējami.  

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas