E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33711
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai valsts dzīvokli var iegūt īpašumā

J
jautā:
26. augustā, 2024
Angelīna

Sveiki! Vai 2024. gadā vēl ir iespējams privatizēt valsts dzīvokli? Ja tas ir iespējams, ar ko sākt? 

A
atbild:
28. augustā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” paredz, ka tie īrnieki, kas neizmanto savas privatizācijas tiesības likumā noteiktā termiņā un kārtībā, saglabā dzīvokļa lietošanas un īres tiesības. 

Ja īrnieks un viņa ģimenes locekļi ir nokavējuši dzīvokļa privatizācijas termiņus, arī tad dzīvokli var nopirkt.  

Valsts dzīvokļa atsavināšanas procesu regulē Publiskas personas mantas atsavināšanas likums un uz tā pamata izdotie MK noteikumi Nr. 109 “Kārtība, kādā atsavināma publiskas personas manta”. 

Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 45. pants definē, ka, atsavinot valsts vai pašvaldības īpašumā esošu viendzīvokļa māju vai dzīvokļa īpašumu, par kura lietošanu likumā “Par dzīvojamo telpu īri” noteiktajā kārtībā ir noslēgts dzīvojamās telpas īres līgums, to vispirms rakstveidā piedāvā pirkt īrniekam un viņa ģimenes locekļiem. 

Īrnieks vai viņa ģimenes locekļi var pirkt īpašumu, ja: 

  • īrnieks un viņa ģimenes locekļi ir noslēguši notariāli apliecinātu vienošanos par to, kurš vai kuri no viņiem iegūs īpašumā īrēto viendzīvokļa māju vai dzīvokļa īpašumu; 
  • tiesā nav celta prasība par īres līguma izbeigšanu. 

Dzīvojamo māju masveida privatizācijas process valstī tika pabeigts jau 2006. gadā. Tad arī tika noteikts, ka no 2006. gada 1. septembra valsts vai pašvaldības dzīvojamās mājas (dzīvokļi) primāri tiek atsavinātas saskaņā ar Publiskas personas mantas atsavināšanas likumu, izņemot atsevišķus likumā noteiktus gadījumus, kas ir noteikti Privatizācijas likuma pārejas noteikumu 30.1 punktā. 

Vispirms jums jānoskaidro, kā valdījumā ir dzīvoklis. Valsts dzīvoklis varētu būt SIA “Publisko aktīvu pārvaldītājs “Possessor” ” (agrāk – Privatizācijas aģentūra) valdījumā. Iestādē jānoskaidro, kāds statuss ir dzīvojamai mājai un dzīvoklim. 

Saziņa ar “Possessor” – informācijas birojs: Krišjāņa Valdemāra iela 31, Rīga, LV-1887; tālr. nr. 6721358; 26152903; e-pasta adrese pasts@possessor.gov.lv vai info@possessor.gov.lv.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas