E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33697
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Noilguma termiņš prasījumiem, kas izriet no mājas uzkrājuma fondā veicamajām iemaksām

J
jautā:
24. augustā, 2024
Lolita

Labdien! Laika periodā no 18.06.2018. līdz 23.10.2018. daudzdzīvokļu mājas izveidotā biedrība (SIA) izraksta rēķinus, lai savāktu naudas līdzekļus ēkas remontam. 15.06.2021. es savu dzīvokli pārdevu. 07.05.2024. no tiesas saņēmu prasības pieteikumu vienkāršotajā procedūrā par naudas līdzekļu piedziņu, kurā dzīvokļu īpašnieku biedrība pieprasa apmaksāt šos remontuzkrājumu rēķinus. Agrāk rēķini netika sūtīti. Vai lietā nav iestājies noilgums? Pagājuši gandrīz trīs gadi, kopš neesmu dzīvokļa īpašniece. Dzīvoklis ir nedzīvojamais fonds. 

A
atbild:
Šodien
Pauls Vasks
jurists

Dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums par ēkas remontam nepieciešamo līdzekļu uzkrāšanu ir saistošs ikvienam dzīvokļa īpašniekam, tajā skaitā arī jums, ja “par” balsojuši dzīvokļu īpašnieki, kas pārstāv vairāk nekā pusi no dzīvojamā mājā esošajiem dzīvokļu īpašumiem. Šādu regulējumu nosaka Dzīvokļa īpašuma likuma 16. panta trešā daļa. 

Normatīvajos aktos ir noteikti dažādi noilguma termiņi. Vispārējais noilguma termiņš saistību tiesībām ir desmit gadi (skat. Civillikuma 1895. pantu). Turpretī prasījumos, kuros iesaistīts komersants, ir noteikts būtiski īsāks noilguma termiņš. Komerclikuma 406. pants noteic, ka no komercdarījuma izrietošie prasījumi noilgst triju gadu laikā. 

Ja prasījums pret jums izriet tikai no jūsu parāda par mājas uzkrājuma fondā veicamajām iemaksām, tad šāds prasījums būs pakļauts vispārējam – 10 gadu – noilguma termiņam. Šāda atziņa izriet no Augstākās tiesas judikatūras. Proti, 2019. gada 12. decembra spriedumā lietā Nr. SKC-109/2019 Senāts secinājis, ka, vēršot pret parādnieku prasījumu par uzkrājuma veidošanai (plānoto remontdarbu izmaksu segšanai) paredzēto līdzekļu piedziņu, pārvaldnieks rīkojas nevis savā labā, bet gan dzīvokļu īpašnieku kopības labā. Līdz ar to šādā gadījumā tiesiskās attiecības pastāv starp dzīvokļu īpašnieku kopību, no vienas puses, un dzīvokļa īpašnieku, no otras puses, bet pārvaldnieks šeit rīkojas tikai kopības pilnvarnieka statusā. Ņemot vērā, ka šādā gadījumā neviens no šādu tiesisko attiecību subjektiem nav komersants, prasījumam par uzkrājuma veidošanai (plānoto remontdarbu izmaksu segšanai) maksājamo līdzekļu piedziņu piemērojams Civillikuma 1895. pantā noteiktais desmit gadu noilguma termiņš. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 73 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas