E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33663
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Ja policijā ir ziņots par fiktīviem pārkāpumiem un tas aizskar personas godu un cieņu

J
jautā:
22. augustā, 2024
Samanta

Labdien! Par manu vīru policijā iesniegts iesniegums saistībā ar emocionālu vardarbību pret kaimiņu bērnu. Iesniegumā rakstītas lietas, kas nepavisam nav patiesība, pilnīgi izdomājumi. Notikušajam ir liecinieki. Vai šādā gadījumā var vērsties pret iesnieguma rakstītāju par goda un cieņas aizskaršanu? Ir uzsākta administratīvā lieta, kas prasa laiku un nervus, kā arī vēl nav pieņemts lēmums, bet, piemēram, bāriņtiesā jau uzrādās šādas lietas esamība. 

A
atbild:
03. septembrī, 2024
Sandis Zellis
jurists

Civillikuma 2352.1 pants noteic, ka ikvienam ir tiesības prasīt tiesas ceļā atsaukt ziņas, kas aizskar viņa godu un cieņu, ja šādu ziņu izplatītājs nepierāda, ka tās atbilst patiesībai. Ja kāds prettiesiski aizskar personas godu un cieņu mutvārdiem, rakstveidā vai ar darbiem, tad viņam jādod atlīdzība (mantiska kompensācija). Atlīdzības apmēru nosaka tiesa.  

Ievērojot minēto, persona var celt tiesā civilprasību pret godu un cieņu aizskarošo izteikumu autoru vai izplatītāju. To iespējams darīt arī tad, ja iepriekš jau esat pieprasījis, lai attiecīgā informācija tiktu atsaukta. Savukārt tiesai var lūgt, lai tā piemēro vienu vai vairākus no šādiem civiltiesiskajiem tiesību aizsardzības līdzekļiem: atvainošanos par godu un cieņu aizskarošiem izteikumiem; nepatieso ziņu atsaukšanu; naudas kompensāciju. 

Vienlaikus būtiski uzsvērt, ka attiecīgās civilprasības pamatošanai lietderīgs būtu lēmums par konkrētās administratīvā pārkāpuma lietas izbeigšanu, nekonstatējot pārkāpumus. Proti, ir jāsagaida kompetentās iestādes (policijas) vērtējums tam, vai attiecīgās ziņas par emocionālo vardarbību ir patiesas vai arī tās izmeklēšanas laikā nav apstiprinājušās. Līdz ar to šobrīd vien ir aktīvi jāsadarbojas ar policiju, tostarp informējot to par lieciniekiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas