E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33634
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nodokļus ietur no bruto algas

J
jautā:
19. augustā, 2024
Kristaps

Labdien! Esmu bijis jūrā uz kuģa kā klāja kadets laika periodā no 01.01 2023. līdz 27.07.2023. Tā kā ir jāiesniedz gada ienākumu deklarācija, man radušās nelielas nesakarības. Aizpildot attiecīgos laukumus D2 sadaļā, EDS automātiski aprēķina ar nodokli apliekamo ienākumu, kurš ir 6390 EUR. Vēl tiek prasīts, lai uzrādu, kādu faktiski esmu saņēmis bruto algu Latvijas valūtā, kas manā gadījumā ir aptuveni 4500 EUR. Taču šo summu es nevaru norādīt, jo EDS uzrāda kļūdu, ka bruto ienākumi nevar būt mazāki par šo te ar nodokli apliekamo ienākumu. Kā tas ir iespējams? Kad sazvanījos ar VID, man teica, ka bruto ienākumu ailē ir jānorāda tā summa, ko ir aprēķinājusi pati sistēma, taču es nesaprotu, kāpēc man ir jāfalsificē savi ienākumi un jāmaksā nodoklis par ieņēmumiem, kurus nemaz neesmu saņēmis. Ko man darīt šādā situācijā? Pateicos par atbildi! 

A
atbild:
29. augustā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Gada ienākumu deklarācijā norādāmie “Bruto ieņēmumi” ir alga, no kuras ietur nodokļus, tas ir ar nodokli apliekamais ienākums. “Uz rokas” jeb kā pārskaitījumu kontā jūs saņemat algu pēc nodokļiem jeb neto algu. Protams, ka bruto ieņēmumi nevar būt mazāki par algu pēc nodokļiem. 

Bruto ieņēmumi deklarācijā automātiski tiek norādīti pēc darba devēja sniegtās informācijas. 

Ja neesat sapratis VID informāciju un to, kādas vēl ailes ir jāaizpilda papildus tām, kas deklarācijā ielasās automātiski, tad jums jāsazinās ar VID atkārtoti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas