E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33601
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Pirmsskolas izglītības iestādes vadītājam nepieciešamā izglītība

J
jautā:
15. augustā, 2024
Kitija

Kāda izglītība vajadzīga, lai kļūtu par pirmsskolas izglītības iestādes vadītāju? Esmu pirmsskolas skolotāja, man ir 1. līmeņa augstākā izglītība. Ir iespēja kļūt par iestādes vadītāju. Vēlētos zināt, kā šādu mērķi sasniegt. 

A
atbild:
22. augustā, 2024
Sarmis Mikuda
LV portāls

Izglītības likuma 30. panta ceturtajā daļā noteikts, ka par izglītības iestādes vadītāju ir tiesīga strādāt persona, kurai ir nevainojama reputācija, kura ir lojāla Latvijas Republikai un tās Satversmei, tostarp nepārkāpj diskriminācijas un atšķirīgas attieksmes pret personu aizliegumu, kurai ir attiecīga izglītība un nepieciešamā profesionālā kvalifikācija. Par vispārējās pamatizglītības vai vispārējās vidējās izglītības iestādes vadītāju ir tiesīga strādāt persona, kurai ir augstākā pedagoģiskā izglītība vai augstākā un pedagoģiskā izglītība, kā arī persona ar augstāko izglītību, kura apgūst pedagoģisko izglītību. 

Savukārt Ministru kabineta noteikumu Nr. 569 “Noteikumi par pedagogiem nepieciešamo izglītību un profesionālo kvalifikāciju un pedagogu profesionālās kompetences pilnveides kārtību” 13. punktā noteikts, ka par izglītības iestādes vadītāju, vadītāja vietnieku un izglītības metodiķi ir tiesīga strādāt persona, kuras izglītība atbilst vienai no šādām prasībām: 

13.1. augstākā izglītība (izņemot pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību) pedagoģijā vai izglītības zinātnēs; 

13.2. augstākā izglītība (izņemot pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību) un pedagoģiskā izglītība vai augstākās izglītības studiju programmas ietvaros apgūta ar pedagoģiju saistīta studiju programmas daļa vismaz divu kredītpunktu jeb vismaz 72 stundu apjomā; 

13.3. augstākā izglītība (izņemot pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību), un persona iegūst pedagoģisko izglītību vai apgūst šo noteikumu 21.3. apakšpunktā minēto profesionālās kompetences programmu pedagoģijā. 

Tātad, lai kļūtu par pirmsskolas izglītības iestādes vadītāju, ar jūsu pašreiz iegūto pirmā līmeņa augstāko pedagoģisko izglītību nebūs pietiekami.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 145 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas