E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33529
Lasīšanai: 4 minūtes

Vai var saņemt maznodrošinātā statusu, ja vienā mājoklī ir vairākas mājsaimniecības

J
jautā:
09. augustā, 2024
Inkognito

Labdien! Esmu bezdarbniece biežas bērna slimošanas dēļ un vientuļā māte. Pašlaik saņemu uzturlīdzekļus no Uzturlīdzekļu garantiju fonda un dzīvoju kopā ar vecākiem viņu dzīvoklī. Vai varu pieteikties maznodrošinātas personas statusa saņemšanai? 

A
atbild:
12. augustā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālās palīdzības sniegšanai trūcīgas vai maznodrošinātas personas statusu piešķir mājsaimniecībai, nevis katram cilvēkam, kuram ir mazi ienākumi. Var būt arī vienas personas mājsaimniecība. 

Mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanas, trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības statusa noteikšanas kārtību nosaka Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumi Nr. 809 Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu. 

Lai noskaidrotu, vai mājsaimniecība atbilst trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam, jāvēršas savas pašvaldības sociālajā dienestā ar iesniegumu, kuru parakstījušas mājsaimniecības pilngadīgās personas, un iztikas līdzekļu deklarācijai jāpievieno dokumenti:

  1. darba devēja izziņa par darba samaksu par pēdējiem trim pilniem kalendāra mēnešiem par katru darba ņēmēju mājsaimniecībā, ja personas  kredītiestādes maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontu izrakstos nav nepieciešamās informācijas; 
  2. izziņa par ienākumiem no saimnieciskās darbības (noteikumu Nr. 809 1. pielikums) par pilniem pēdējiem trim kalendāra mēnešiem par katru saimnieciskās darbības veicēju mājsaimniecībā; 
  3. visu mājsaimniecībā esošo personu kredītiestāžu maksājumu vai pasta norēķinu sistēmas kontu izraksti par pēdējo trīs pilnu kalendāra mēnešu naudas līdzekļu kustību un konta atlikumu minētā perioda sākumā un beigās; 
  4. dokumenti, kas apliecina neregulāra rakstura ienākumus un saņemtos maksājumus (noteikumu Nr. 809 2. pielikums) par 12 kalendāra mēnešu periodu pirms iesnieguma iesniegšanas; 
  5. citi dokumenti, ja tas ir nepieciešams lēmuma pieņemšanai. 

Tātad tiek vērtēts tas mājsaimniecības locekļu kopums, kuriem ir kopēji izdevumi par uzturu, mājokli, nekustamā īpašuma nodokli u. c. un kuri mitinās vienā mājoklī.  

Saņemtie uzturlīdzekļi tiek skaitīti mājsaimniecības ienākumos. 

Labklājības ministrijas vadlīnijās sociālās palīdzības piešķiršanai norādīts: mājoklī varētu būt arī vairākas mājsaimniecības. Tādā gadījumā katrai mājsaimniecībai ir jāspēj pierādīt dalītus izdevumus pamatvajadzību apmierināšanai. Piemēram, tie varētu būt atsevišķi maksājumi internetbankā, īres līgums utt.  

Šādos gadījumos sociālajam dienestam obligāti ir jāapseko dzīvesvieta un apsekošanas aktā jāfiksē, vai mājsaimniecības ir dalītas. 

Par tiesībām uz pašvaldības sociālo palīdzību un iespēju vērtēt ienākumus kā atsevišķai mājsaimniecībai savā situācijā jums jāuzzina sociālajā dienestā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas