E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33510
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Kopīpašuma izmantošana

J
jautā:
07. augustā, 2024
Irīna

Labdien! Mūsu daudzdzīvokļu mājā ir trīs kāpņu telpas. Katrā no tām pagrabstāvā ir vairākas koplietošanas telpas (kadastrālās uzmērīšanas lietā ir atzīme ar atbilstošu kodu) vairāku simtu kvadrātmetru apmērā. Vienā no kāpņu telpām šīs telpas jau izsenis lieto daļa dzīvokļu īpašnieku, taču dzīvokļu īpašnieku kopīga lēmuma nav bijis. Tādējādi var spriest, ka koplietošanas telpu lietošana ir pretlikumīga. Tie, kuri lieto koplietošanas telpas bez kopības lēmuma, uzstāj, ka viņi par saviem līdzekļiem ir labiekārtojuši telpas, un uzskata, ka viņiem ir tiesības turpināt tās lietot, aizbildinoties ar to, ka, ja ir vēl kāds pretendents uz telpu lietošanu, lai personīgi piesakās pie konkrētās dzīvokļu īpašnieku pilnvarotās personas, viņš ierādīšot arī citiem vietu, kur glabāt savas mantas. Pārējās dzīvokļu īpašnieku pilnvarotās personas nepiekrīt minētajam scenārijam un uzstāj, ka jāorganizē dzīvokļu īpašnieku lemšana. Turklāt gadiem tiek īstenota prakse, ka, pārdodot īpašumu, dāva līdzi tiek nodotas arī tiesības lietot koplietošanas telpas. Uzzināju, ka atslēgas no aizņemtajām koplietošanas telpām nav nodotas arī mājas pārvaldniekam, kaut arī telpās ir koplietošanas inženierkomunikācijas. Kā likumiski izbeigt gadiem ilgušo netaisnību pret pārējiem dzīvokļu īpašniekiem? Kādas ir pārējo dzīvokļu īpašnieku tiesības attiecībā uz tiem dzīvokļu īpašniekiem un telpām, kuri šobrīd lieto koplietošanas telpas bez kopības lēmuma? Paldies! 

A
atbild:
30. septembrī, 2024

Kopīpašuma individuāla lietošana bez tiesiska pamata nav pieļaujama. Vienīgais veids, kā konkrētajiem dzīvokļu īpašniekiem iegūt tiesības atsevišķi lietot kopīpašuma daļas, ir dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums (pēc kā būtu slēdzams līgums par kopīpašuma atsevišķās lietošanas tiesību piešķiršanu).  

Jautājums jāskata kontekstā ar ēkas pārvaldīšanas nodrošināšanu, piekļuvi inženiertehniskajām komunikācijām un ugunsdrošības jautājumiem. Mājas pārvaldniekam atbilstoši pārvaldīšanas līgumā noteiktajam jāgarantē droša ēkas ekspluatācija un normatīvo aktu prasību izpilde. Arī dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par patvaļīgas būvniecības novēršanu (ja ir veikta pārbūve un uzstādītas starpsienas vai durvis, kuru sākotnējā plānā nav). Par patvaļīgas būvniecības fakta konstatēšanu jāvēršas būvvaldē. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 290 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas