E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33491
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1
1
1

Par īpašuma tiesību novēlotu reģistrāciju zemesgrāmatā tiek noteikta paaugstināta valsts nodeva

J
jautā:
05. augustā, 2024
Dace

Sveiki! No 1995. gada, kad nomira tēvs, es mantoju 1/4 daļu īpašuma, bet 3/4 daļas īpašuma palika mātei. Arī māte ir mirusi, un es mantoju viņas 3/4 daļas īpašuma. Šī daļa ir ierakstīta zemesgrāmatā. Diemžēl agrāk nezināju, ka arī 1/4 daļa, kura mantoju 1995. gadā, ir jāieraksta zemesgrāmatā. Vai man par to būs kādas sankcijas? Vai es varu iesniegt lūgumu par attiecīgās 1/4 daļas īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatā? Vai tas ir jāapliecina notāram? Paldies par atbildi!

A
atbild:
13. augustā, 2024

Saskaņā ar Civillikuma 994. panta pirmo daļu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatā. Zemesgrāmatu likuma 1. pantā noteikts, ka nekustamo īpašumu ierakstīšana un lietu tiesību nostiprināšana zemesgrāmatā ir obligāta. Tomēr, ja kādu apstākļu dēļ tas nav laikus izdarīts, par to netiek piemērotas īpašas sankcijas, bet tiek noteikta paaugstināta valsts nodeva par īpašuma tiesību novēlotu reģistrāciju zemesgrāmatā. Ministru kabineta 2009. gada 27. oktobra noteikumu Nr. 1250 “Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā” 16.¹ punkts paredz, ka valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā nosaka, piemērojot koeficientu 1,5, ja no dienas, kad parakstīts dokuments, kas apliecina nostiprināmās tiesības, vai tādas atzīmes dzēšanas, kas kavē labprātīgu tiesību nostiprinājumu, pagājuši vairāk nekā seši mēneši. 

Saskaņā ar Zemesgrāmatu likuma 60. panta pirmo daļu privātpersonu parakstiem uz iesniedzamajiem nostiprinājuma lūgumiem jābūt notāra vai bāriņtiesas apliecinātiem. Zvērinātu notāru kontaktinformācija pieejama šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas