E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33454
Lasīšanai: 2 minūtes
1
2
1
2

Soda samazināšana izņēmuma gadījumos

J
jautā:
01. augustā, 2024
Nauris

Interesē Krimināllikuma 60. panta piemērošanas nosacījumi. Ja notiesātai personai jau ir piemērota soda samazināšana atbilstoši 60. pantam, vai to var atkārtot, rakstot ģenerālprokuroram par vēl vienu sadarbību ar Valsts policiju, kur notiesātais ir būtiski palīdzējis atklāt smagāku noziegumu? Respektīvi, vai ir iespējamas divas vai vairāk tiesas sēdes, pamatojoties uz 60. pantu, soda samazināšanai? 

A
atbild:
06. augustā, 2024

Krimināllikuma 60. pants paredz soda samazināšanu izņēmuma gadījumos. Atbilstoši minētajam pantam, ja notiesātais palīdzējis atklāt citas personas izdarītu noziegumu, kas ir tikpat smags, smagāks vai bīstamāks par viņa paša izdarīto noziedzīgo nodarījumu, un cita persona par attiecīgo noziegumu saukta pie kriminālatbildības, tiesa var samazināt spriedumā noteikto sodu, bet piespriesto mūža ieslodzījumu aizstāt ar brīvības atņemšanu uz divdesmit gadiem.  

Juridiskajā literatūrā ir nostiprināts, ka Krimināllikuma 60. pants piemērojams gadījumos, ja spriedums stājas likumīgā spēkā un ja tiesa konkrēto apstākli nav atzinusi kā atbildību mīkstinošu apstākli attiecīgajā kriminālprocesā (Augstākās tiesas Krimināllietu departamenta skaidrojums 2016. gada 15. janvāra lēmumā lietā Nr. SKK-78/2016).  

Tādējādi secināms, ka soda samazināšana izņēmuma gadījumos iespējama vienu, nevis vairākas reizes, proti, vai nu to vērtējot kriminālprocesā kā atbildību mīkstinošu apstākli, vai vienu reizi vērtējot kā ar sprieduma izpildi saistītu jautājumu. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 128 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas