E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33397
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Kā sakārtot laulāto mantiskās attiecības

J
jautā:
23. jūlijā, 2024
Sindija

Labdien! Uz dzīvesbiedra vārda, ņemot hipotekāro kredītu, ir iegādāts īpašums. Maksājumus veicam kopā, esmu īpašumā ieguldījusi savus līdzekļus. Pēc mēneša notiks laulības reģistrācija, un vēlamies sastādīt laulības līgumu. Katram no mums ir vēl pa vienam īpašumam, man viens, dzīvesbiedram divi: viens bez hipotēkas, otrs ar hipotēku. Vai ir iespējams līgumā noteikt, ka tikai īpašums ar hipotēku ir kopīpašums? Un pārējie abi paliek mums kā atsevišķā manta? Vai ir kāds cits veids, kā varam īpašumu ar hipotēku kopīgot? Paldies jau iepriekš! 

A
atbild:
05. augustā, 2024

Pirmām kārtām jānorāda, ka laulātajiem ir izvēles brīvība, kādu mantisko attiecību statusu izvēlēties – laulāto likumiskās mantiskās attiecības vai līgumiskās. Līgumiskajās mantiskajās attiecības laulātie var izvēlēties visas mantas šķirtību (Civillikuma 117.–123. pants) vai visas mantas kopību (Civillikuma 124.–139. pants). Atbilstoši Civillikuma 125. pantam laulāto mantas kopībā neietilpst manta, ko laulības līgumā laulātie noteikuši par katra atsevišķo mantu. Līdz ar to jums ir iespēja noslēgt visas mantas kopības līgumu, nosakot tajā katram savu atsevišķo mantu. 

Vairāk par šo tēmu var izlasīt LV portāla publicētajā intervijā ar Rīgas Stradiņa universitātes Juridiskās fakultātes docenti Dr. iur. Ingu Kudeikinu “Kopīga vai katram laulātajam atsevišķa manta. Kādu līgumu izvēlēties?”. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas