E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33228
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
4
4

Kā notiek parāda atmaksa pēc tiesas sprieduma

J
jautā:
08. jūlijā, 2024
Ilva

Labdien! Pret mani iesniegts prasības pieteikums vienkāršotajā procedūrā par naudas piedziņu. Savu vainu atzīstu, summa zem 1500 EUR. Gribu uzzināt, kāds ir turpmākais tiesvedības un parāda atmaksas process, ja nevaru visu summu atmaksāt uzreiz, kā arī kā civillieta turpmāk ietekmēs manu finansiālo situāciju (līzingi, projektu rakstīšana u. tml.).

A
atbild:
09. jūlijā, 2024

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 74. panta ceturtās daļas nosacījumiem, atbildētājs ir tiesīgs pilnīgi vai daļēji atzīt prasību. Atbilstoši Civilprocesa likuma 195. panta pirmās daļas nosacījumiem, taisot spriedumu par naudas summas piedziņu, tiesa tā rezolutīvajā daļā norāda prasījuma veidu un piedzenamo summu, atsevišķi uzrādot galveno parādu un procentus, laiku, par kādu procenti piespriesti, prasītāja tiesības par laiku līdz sprieduma izpildei (izsoles noslēguma dienai) saņemt procentus, minot arī to apmēru, kā arī kredītiestādes nosaukumu un konta numuru, kurā veicama samaksa, ja tāds norādīts prasības pieteikumā. Turklāt Civillikuma 538. pants noteic, ka tiesas spriedumi un lēmumi izpildāmi pēc to stāšanās likumīgā spēkā, izņemot gadījumus, kad saskaņā ar likumu vai tiesas spriedumu tie izpildāmi nekavējoties. Norādei, ka spriedums vai lēmums izpildāms nekavējoties, jābūt pašā izpildu dokumentā. Ja spriedums laikā netiek izpildīts labprātīgi, tad prasītājam ir tiesības vērsties pie tiesu izpildītāja, lai īstenotu piespiedu izpildi. Civilprocesa likuma 557. pants paredz šādus piespiedu izpildes līdzekļus:

1) piedziņas vēršana uz parādnieka kustamo mantu, tai skaitā mantu, kas atrodas pie citām personām, un bezķermeniskām lietām, tās pārdodot;

2) piedziņas vēršana uz naudu, kas parādniekam pienākas no citām personām (darba samaksu, tai pielīdzinātiem maksājumiem, citiem parādnieka ienākumiem, noguldījumiem kredītiestādēs vai pie citiem maksājumu pakalpojumu sniedzējiem);

3) piedziņas vēršana uz parādnieka nekustamo īpašumu, to pārdodot;

31) piedziņas vēršana uz parādnieka apbūves tiesību, to pārdodot;

4) tiesas piespriestās mantas nodošana piedzinējam un ar tiesas spriedumu uzlikto darbību izpildīšana;

5) spriedumā norādīto personu un mantu izlikšana no telpām;

6) ievešana valdījumā;

61) bērna nogādāšana atpakaļ uz valsti, kurā ir viņa dzīvesvieta;

7) citi līdzekļi, kas norādīti spriedumā.

Šeit ir svarīgi minēt, ka Civilprocesa likuma 206. pants paredz lietas dalībniekam tiesības iesniegt tiesā, kas taisījusi spriedumu lietā, pieteikumu par sprieduma izpildīšanas atlikšanu vai sadalīšanu termiņos, kā arī par tā izpildes veida un kārtības grozīšanu. Šādu pieteikumu tiesa izskata rakstveida procesā, iepriekš par to paziņojot lietas dalībniekiem. Pieteikumā ir objektīvi jāpamato, kāpēc nav iespējama sprieduma izpilde noteiktajā termiņā, iesniedzot pierādījumus (piemēram, par materiālo stāvokli).

Turklāt jums ir iespēja laikus sazināties ar personu, kas iesniedza pret jums prasību tiesā, ar piedāvājumu noslēgt izlīgumu. Izlīgums pieļaujams jebkurā procesa stadijā un jebkurā civiltiesiskā strīdā, ar dažiem izņēmumiem. Izlīgums slēdzams saskaņā ar Civilprocesa likuma noteikumiem(226.228. pants). Izlīgumā jūs varat vienoties ar prasītāju par parāda atmaksas grafiku.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas