E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33166
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā apstrīdēt tiesas spriedumu

J
jautā:
02. jūlijā, 2024
Zane

Labdien! Laulības šķiršana un uzturlīdzekļi. Tiesas spriedums ir stājies spēkā. Vai atbildētājam ir viegli apstrīdēt tiesas spriedumu? Ja vecāks līdz tiesas spriedumam ir pārskaitījis otram vecākam naudu, bet maksājuma mērķī nav norādījis, kam paredzēts maksājums, vai to var uzskatīt par uzturlīdzekļiem vai vienkārši par dāvanu? Paldies! 

A
atbild:
18. jūlijā, 2024

Maksājums, ja tam nav norādīts mērķis, pēc noklusējuma nevar tikt pieņemts kā dāvinājums. Maksājuma mērķis šaubu gadījumā ir jānoskaidro pie maksātāja. Ja maksājums ir dāvinājums, tad tas arī ir jānorāda maksājuma mērķī. 

Savukārt saskaņā ar Civillikuma 179. pantā noteikto “minimālo uzturlīdzekļu apmēru, kuru bērnam nodrošināt ir pienākums katram no vecākiem neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa, nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu. 

Tiesa pēc prasītāja lūguma nekavējoties pieņem lēmumu par to, kādā apmērā atbildētājam pagaidām, līdz strīda izšķiršanai, jāsedz bērna uzturēšanas izdevumi. Bērna pagaidu uzturlīdzekļu apmērs nevar būt mazāks par Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmēru”. 

Saskaņā ar Civilprocesa likuma 414. pantā noteikto rajona (pilsētas) tiesas spriedumu, kas nav stājies likumīgā spēkā, var pārsūdzēt apelācijas kārtībā attiecīgajā apgabaltiesā. Ja tiesas spriedums jau ir stājies spēkā, proti, tā pārsūdzēšanas termiņi ir nokavēti, lai atjaunotu nokavēto termiņu, ir jābūt objektīvam iemeslam. Nokavētos procesuālos termiņus pēc lietas dalībnieka pieteikuma atjauno tiesa, ja tā atzīst nokavēšanas iemeslus par attaisnojošiem (atbilstoši Civilprocesa likuma 49., 51. pantā noteiktajam). 

Protams, ja jums ir atklājušies jauni fakti, kuru dēļ jūs vēlaties atkārtoti skatīt lietu par uzturlīdzekļiem, tad jums par to ir jāinformē tiesa vai jāsniedz jauns prasības pieteikums. Jums ieteicams vispirms sazināties ar tiesas kanceleju, kurā ir skatīta jūsu lieta.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas