E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33141
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Atvaļinājuma laikā apmaksā darba dienas, bet neapmaksā brīvdienas un svētku dienas

J
jautā:
01. jūlijā, 2024
Ilze

Labdien! Vai svētku dienas apmaksā, ja tās iekrīt atvaļinājuma periodā? Man bija nedēļu ilgs atvaļinājums no 17.06.2024. līdz 25.06.2024., jo atvaļinājuma laikā iekrita svētku diena un tas pagarinājās par vienu dienu. Darbā jāatgriežas 26.06.2024. Tātad par jūniju man bija 13 darba dienas un 6 atvaļinājuma dienas, bet kā tad ir ar 24.06.2024.? Sanāk, ka šis sarkanais datums, kurš iekrīt nedēļas pirmdienā, netiek apmaksāts, līdz ar to realitātē saņemu algu par vienu aprēķina dienu mazāk. 

A
atbild:
05. jūlijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums attiecībā uz ikgadējiem atvaļinājumiem paredz, ka ikvienam darbiniekam ir tiesības uz četru kalendāra nedēļu ilgu atvaļinājumu, neskaitot svētku dienas.  

Faktiski tas nozīmē, ka atvaļinājuma laikā esošas svētku dienas to pagarina par svētku dienu skaitu, pieskaitot pie pēdējās atvaļinājuma dienas.  

Ja darba devējs jums piešķīra vienu kalendāra nedēļu ilgu atvaļinājumu, sākot ar 17. jūniju, tad jūsu atvaļinājuma pēdējā diena bija 26. jūnijs. Jūsu atvaļinājuma laikā iekrita divas svētku dienas – 23. un 24. jūnijs.  

Darba likuma 75. panta astotā daļa paredz, ka darbiniekam atvaļinājuma laikā apmaksā tikai tās dienas, kad tam reāli būtu bijis jāstrādā. Tādējādi atvaļinājuma laikā netiek apmaksātas brīvdienas un svētku dienas. Taču atvaļinājuma pagarinājums, ja tas iekrīt darba dienā, tiek apmaksāts.  

Konkrētajā gadījumā jums atvaļinājuma laikā sakarā ar pagarinājumu tika apmaksātas septiņas dienas, nevis piecas, kā tas būtu parastā kārtībā, ja atvaļinājuma laikā nebūtu iekritušas svētku dienas. Tādējādi nav pamata uzskatīt, ka jums jūnijā ir mazāks apmaksāto dienu skaits. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 230 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas