E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 33089
Lasīšanai: 3 minūtes

Cik katrs no būves kopīpašniekiem maksā par zemes likumisko lietošanu

J
jautā:
25. jūnijā, 2024
Andrejs

Sveiki! Jautājums par zemes likumiskās lietošanas maksu. Kopīpašums X atrodas uz pašvaldības zemes Y. Kopīpašumam X ir 200 īpašnieku, katram pieder vienāda daļa. Pašvaldības Y zemes kadastrālā vērtība ir 70 000 eiro. 4% no 70 000 = 2800 eiro. Ņemot vērā 2024. gadā spēkā esošos likumus un Ministru kabineta noteikumus, cik katram īpašniekam jāmaksā par zemes likumisko lietošanu? Vai katram jāmaksā 2800/200 = 14 eiro? Vai arī katram jāmaksā 50 eiro?

A
atbild:
15. jūlijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” grozījumos noteikts, ka piespiedu nomu par citai personai piederošas zemes lietošanu dalītā īpašuma situācijās aizstāj likumiskās zemes lietošanas tiesības, par ko ik gadu maksājami 4% no zemes kadastrālās vērtības, bet ne mazāk par 50 eiro gadā.  

Minimālo zemes lietošanas maksu neietekmē tiesiskajās attiecībās iesaistīto īpašnieku skaits. Proti, neatkarīgi no kopīpašnieku skaita, par katru dalītā īpašuma gadījumu zemes īpašnieks var prasīt tikai tādu maksu, kuru paredz likums (4% vai 50 eiro gadā, kad 4% nesasniedz 50 eiro).  

Minimālā lietošanas maksa 50 eiro gadā nav jāreizina ar būves kopīpašnieku skaitu.  

Savukārt Ministru kabineta noteikumu Nr. 350 “Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi” 8.4 punkts noteic: “Ja uz zemesgabala esošajai būvei ir vairāki kopīpašnieki vai tiesiskie valdītāji (zemesgabala lietotāji) vai ja zemesgabals ir kopīpašums, likumā “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” noteiktā lietošanas maksa neatkarīgi no personu skaita, kurām ir pienākums maksāt un tiesības saņemt maksu par zemes likumisko lietošanu, ir attiecināma uz visu zemesgabalu kopumā un sadalāma proporcionāli.”  

Noteikumu grozījumu anotācijā skaidrots, ka attiecībā uz zemes likumiskās lietošanas attiecībām termins “zemesgabals” lietots ar tādu pašu nozīmi kā lietošanā esošā zeme Spēkā stāšanās likuma izpratnē, respektīvi, tas attiecināms uz tādu zemesgabala platību, kas nepieciešama būves izmantošanai/ekspluatācijai. Ja uz zemes vienības atrodas vairāki patstāvīgi būvju īpašumi, tad lietošanā esošās zemes (zemesgabala) platība nosakāma būves izmantošanai/ekspluatācijai nepieciešamajā apmērā. Piemēram, ja uz zemes, kas ir reģistrēta kā atsevišķa zemes vienība, atrodas divi patstāvīgi būvju īpašumi, katram būvju īpašumam piesaistītais zemesgabals (lietošanā esošā zeme) nosakāms, sadalot attiecīgo zemes vienību starp būvju īpašumiem funkcionāli (ekspluatācijai) nepieciešamajā apmērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas