E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32930
Lasīšanai: 3 minūtes

Darbinieks var iesniegt uzteikumu jebkurā paša izvēlētā laikā

J
jautā:
11. jūnijā, 2024
Laura

Labdien! Vēlos uzzināt, vai varu pārtraukt darba attiecības uzreiz pēc bērna piedzimšanas, neatstrādājot noteikto laiku darba devējam? Vai bērna tēvs var iet BKA, bet es palikt bez ienākumiem mājās, nezaudējot maternitātes pabalstu? 

A
atbild:
20. jūnijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbiniekam ir tiesības jebkurā brīdī iesniegt darba devējam darba līguma uzteikumu. Uz jūsu situāciju, ja būsiet devusies grūtniecības atvaļinājumā, Darba likuma 100. pantā noteiktais maksimālais uzteikuma termiņš  viens mēnesis neattieksies. Proti, darba devējs nevar pārtraukt jūsu dzemdību atvaļinājumu un likt jums atgriezties darbā, lai nostrādātu vienu mēnesi.   

Bērna tēvam ir tiesības izmantot Darba likuma 156. pantā noteikto bērna kopšanas atvaļinājumu, kā arī saņemt vecāku pabalstu, ja jūs ģimenē par to vienosieties. Papildus norādāms: ja jums, dodoties grūtniecības atvaļinājumā, tiek piešķirts maternitātes pabalsts, jums ir tiesības, neatkarīgi no apstākļa, ka vairs nebūsiet darba attiecībās, saņemt arī vecāku pabalstu. Tāpat valsts vienam no bērna vecākiem izmaksā ikmēneša bērna kopšanas pabalstu. 

Jums ir ieteicams vērsties VSAA un lūgt konsultāciju par ģimenei izdevīgāko variantu valsts pabalstu saņemšanā sakarā ar bērna piedzimšanu. Konsultācijas ir iespējamas, rakstot jautājumus uz e-pasta adresi konsultācijas@vsaa.gov.lv vai vēršoties kādā no VSAA nodaļām klātienē.  

Tāpat ir ieteicams rūpīgi pārdomāt, vai jums jāpārtrauc darba attiecības uzreiz pēc dzemdībām tikai tādēļ, lai bērna kopšanas atvaļinājumu izmantotu bērna tēvs. Likums pieļauj bērna kopšanas atvaļinājumu izmantot abiem vecākiem. Protams, vecāku pabalstu saņem tikai viens no viņiem. Kā jau minēts, darbinieks var uzteikt darba līgumu jebkurā brīdi, tostarp bērna kopšanas atvaļinājuma laikā, turklāt nezaudējot iepriekš piešķirtos pabalstus.  

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas