E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32922
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Juridiskās sekas pēc atteikšanās no mantojuma

J
jautā:
11. jūnijā, 2024
Anete

Labdien! Situācija šāda: nomirst mantojuma atstājējs, kuram ir divi bērni. Mantojumam neviens nepiesakās. Pēc pāris gadiem nomirst viens no šiem bērniem. Ja bērns, kurš palicis dzīvs, tagad pieteiksies mantojumam, vai viņš mantos visu? Konkrēti mani interesē, vai mirušā bērna bērniem (mantojuma atstājēja mazbērniem) ir kādas tiesības uz mantojumu, ja viņu tēvs ir miris pēc mantojuma atstājēja.  

A
atbild:
17. jūnijā, 2024
Olga Lauva
juriste

Civillikuma 693. pantā ir noteikti mantojuma pieņemšanas termiņi. 

Ja mantojuma pieņemšanai mantojuma atstājējs noteicis zināmu termiņu, tad ieceltajam mantiniekam tas jāievēro. 

Ja tāds termiņš nav noteikts, bet mantinieki ir uzaicināti, tad mantot aicinātajam sava griba par mantojuma pieņemšanu jāizteic līdz uzaicinājumā noliktajam termiņam. 

Ja uzaicinājuma nav bijis, tad mantiniekam jāizsaka sava griba pieņemt mantojumu gada laikā, skaitot šo termiņu no mantojuma atklāšanās dienas, ja mantojums atrodas viņa faktiskajā valdījumā (692. p. 2. d.), bet pretējā gadījumā – no laika, kad saņemtas ziņas par to, ka mantojums atklājies. 

Bet, ja mantot aicinātais, kura faktiskajā valdījumā mantojums neatrodas, palaiž garām noteikto termiņu, noteikti neizsakot savu gribu, tad atzīstams, ka viņš mantojumu atraidījis. 

Bērna atteikšanās no mantojuma ir saistoša, proti, tā attiecas uz bērna mazbērniem (mantojuma atstājēja mazbērniem), kā to paredz arī Civillikuma 423. panta ceturtā daļa 

Ja neatņemamās daļas tiesīgais, kas pārdzīvojis mantojuma atstājēju, ir atteicies no tiesības uz neatņemamo daļu vai nu pirms, vai pēc mantojuma atklāšanās, tad viņa atteikšanās šajā ziņā saista arī viņa lejupējos.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas