E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32875
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
2
3
2

Parādus “nevar pārlikt” pārējiem dzīvokļu īpašniekiem

J
jautā:
05. jūnijā, 2024
Sergejs

Rīgas dome palielina mājas parādu. Rīgas dome regulāri (vairāk nekā 10 gadus) mūsu mājā izīrē dzīvokli cilvēkiem, kuri jau no sākuma nemaksā komunālos maksājumus, tāpēc mājas parāds pieaug. Mājas pārvaldnieks (RNP) vēršas tiesā visos gadījumos, taču situācija atkārtojas ar jauniem īrniekiem un nauda nekad netiek piedzīta, jo īrnieki ignorē tiesas lēmumus. Kā rīkoties šādā gadījumā? Viens no Rīgas domes īrniekiem ir miris, atstājot parādu 16 000 eiro apmērā. Kam tas jāatmaksā? Šķiet, parāds ir pārlikts visiem iedzīvotājiem (tā teica RNP). Kādas izredzes ir to piedzīt no Rīgas domes? Jau iepriekš pateicos par atbildi! 

A
atbild:
12. jūnijā, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gundars Lācis, zvērināts advokāts

Lai varētu precīzi atbildēt minētajā gadījumā, jāzina mājas īpašnieku struktūra, tas ir, vai Rīgas domei pieder viens vai vairāki, vai visi dzīvokļi. Ja Rīgas dome izīrē sev piederošu dzīvokli daudzdzīvokļu mājā, kur ir citi kopīpašnieki, tad tas, kas paliek parādā apsaimniekotājam (RNP), ir Rīgas dome kā dzīvokļa īpašnieks. Pašvaldības SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” (RNP) tika izveidots 2010. gada 29. decembrī, apvienojot 15 pašvaldības namu pārvaldes. SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” kapitāla daļu turētājs ir Rīgas pašvaldība, kapitāla daļu turētāja pārstāvis – Rīgas domes izpilddirektors. Uzņēmums tika nodibināts, lai nodrošinātu daudzdzīvokļu dzīvojamo māju pārvaldīšanu pēc vienotiem principiem un uzlabotu pašvaldības sniegto pakalpojumu kvalitāti dzīvojamo māju pārvaldīšanā.  

Ja Rīgas dome ir panākusi tiesā spriedumu par parāda piedziņu, tad attiecīgo parādu piedzen no bijušā īrnieka parastā kārtībā. Tas, vai parādu var vai nevar piedzīt no parādnieka, nevar pasliktināt pārējo mājas kopīpašnieku (ja tādi ir) stāvokli. Rīgas domei kā dzīvokļa īpašniekam patstāvīgi jānorēķinās ar apsaimniekotāju par mājas uzturēšanas izmaksām. Pārējie mājas kopīpašnieki nevar kļūt finansiāli līdzatbildīgi situācijā, kad Rīgas dome patstāvīgi izvēlas īrniekus, kuri nav spējīgi samaksāt par komunālajiem pakalpojumiem. Rīgas domes īrnieku radītie parādi šajā gadījumā jāapmaksā īpašniekam – Rīgas domei – un tos “nevar pārlikt” pārējiem mājas dzīvokļu īpašniekiem. 

Ja visa māja ir Rīgas domes īpašums un arī pārējiem iedzīvotājiem dzīvokļi tiek izīrēti, tad arī īrnieki pārējos dzīvokļos atbild tikai par finanšu saistībām, kas ir noteiktas viņu īres līgumos. Ja kāda dzīvokļa parāda dēļ citiem konkrētās mājas dzīvokļiem netiek sniegti komunālie pakalpojumi, tad par situāciju atbildīga ir Rīgas dome kā īpašnieks. Īres līgumos izīrētājs parasti apņemas nodrošināt īrnieku ar visiem komunālajiem pakalpojumiem, ja īrnieks pilda savas īres līguma saistības. Ja bijušo īrnieku parādus pievieno citu īrnieku kārtējiem rēķiniem, tad attiecīgā īrnieka parāda summas nav jāmaksā. 

Ja jūs jau esat samaksājis kādu no bijušo īrnieku parāda summām, tad pie nosacījuma, ka īres līgumā tas nav paredzēts, to var piedzīt no Rīgas domes kā dzīvokļa īpašnieka, kas radījis mājai parādu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas