E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32794
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Vai var saņemt atlīdzību par tiesāšanās izdevumiem

J
jautā:
28. maijā, 2024
Atbildētājs

Tiesā juridiskā persona zaudē fiziskajai personai. Vai fiziskajai personai ir iespējams atgūt līdzekļus, kas samaksāti par juridiskajiem pakalpojumiem, un citus tiesāšanās izdevumus? 

A
atbild:
30. maijā, 2024

Civilprocesa likuma 41. panta pirmā daļa noteic, ka pusei, kuras labā taisīts spriedums, tiesa piespriež no otras puses visus tās samaksātos tiesas izdevumus. Ja prasība apmierināta daļēji, tad summas piespriež proporcionāli tiesas apmierināto/noraidīto prasījumu apmēram.  

Savukārt par juridisko pakalpojumu izdevumiem Civilprocesa likums 44. panta pirmās daļas 1. punktā ir noteikts, ka izdevumi advokāta palīdzības samaksai atlīdzināmi šādā apmērā: 

  1. atlīdzināmie izdevumi advokāta palīdzības samaksai prasībās, kurām ir mantisks raksturs un kurās prasības summa nepārsniedz 8500 eiroto faktiskajā apmērā, tomēr ne vairāk par 30% no prasījumu apmierinātās daļas;
  2. atlīdzināmie izdevumi advokāta palīdzības samaksai prasībās, kurām ir mantisks raksturs un kurās prasības summa ir no 8501 eiro līdz 57 000 eiroto faktiskajā apmērā, tomēr ne vairāk par 2850 eiro;
  3. atlīdzināmie izdevumi advokāta palīdzības samaksai prasībās, kurām ir mantisks raksturs un kurās prasības summa pārsniedz 57 001 eiroto faktiskajā apmērā, tomēr ne vairāk par 5% no prasījumu apmierinātās daļas;
  4. atlīdzināmie izdevumi advokāta palīdzības samaksai prasībās, kurām nav mantiska rakstura, to faktiskajā apmērā, tomēr ne vairāk par 2850 eiro;
  5. atlīdzināmie izdevumi advokāta palīdzības samaksai prasībās, kurām nav mantiska rakstura, un lietās, kuras tiesa atzinusi par sarežģītām, to faktiskajā apmērā, tomēr ne vairāk par 4275 eiro.

Tiesa var noteikt mazāku atlīdzināmo izdevumu apmēru, ievērojot taisnīguma un samērīguma principu, kā arī objektīvos ar lietu saistītos apstākļus. 

Jāatzīmē, ka netiek atlīdzināti izdevumi par pakalpojumiem, ko sniedzis jurists vai cits pārstāvis, kas nav zvērināts advokāts. 

Ir iespējams saņemt atlīdzību par ceļa un uzturēšanās izdevumiem sakarā ar ierašanos tiesas sēdē, izdevumiem sakarā ar rakstveida pierādījumu iegūšanu izdevumu faktiskajā apmērā, tulka izdevumiem sakarā ar pušu vai to pārstāvju klātbūtni vai piedalīšanos pierādījumu iegūšanā un pušu piedalīšanos tiesas sēdē. 

Par šo izdevumu piedziņu tiek norādīts tiesas gala nolēmumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas