E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32792
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Īpašniekam ir tiesība uz valdījuma aizsardzību

J
jautā:
27. maijā, 2024
Pēteris

Man ir servitūta ceļš, kas nodibināts, lai es varētu piekļūt savam īpašumam. No otras puses pie zemesgabala varu piekļūt caur vēl neizbūvētu pašvaldības ceļu, kas portālā kadastrs.lv ir iezīmēts kā iela. Kaimiņiene šobrīd ir nobloķējusi gan manu servitūta ceļu, gan piekļuvi caur pašvaldības ceļu, novelkot elektrisko ganu, kur tur zirgu. Kaimiņiene ir izbūvējusi elektrisko ganu pa divu fizisko personu īpašumu, proti, pašvaldības ceļu un jau minēto servitūta ceļu, taču neviens no attiecīgajiem īpašumiem nav viņas. Vai ir jābūt noteiktam attālumam, cik metru no robežlīnijas var izbūvēt elektrisko ganu? Vai es kā zemes īpašnieks šādā situācijā varu tiesiski iebilst pret zirga turēšanu manā īpašumā?

A
atbild:
05. jūnijā, 2024
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Saskaņā ar Civillikuma 912. un 913. pantu katru valdījumu likums aizsargā, un katrs drīkst aizsargāt savu valdījumu no jebkāda ierobežojuma vai traucējuma [..]. Savukārt Civillikuma 914. pants noteic, ka valdījums ir traucēts, ja kāds mēģina piesavināties lietu, tās daļu vai tiesību vai kavē valdītāju izlietot viņa valdījumu, kas notiek arī ar draudiem, kuri var modināt viņā dibinātas bažas.  

Tātad situācijā, kad kāda persona ar savu prettiesisko rīcību kavē īpašnieku pilnvērtīgi izlietot viņa valdījumu uz nekustamo īpašumu, īpašniekam ir tiesība uz valdījuma aizsardzību, kā arī atlīdzību par zaudējumiem, kas viņam nodarīti ar valdījuma traucējumu. Minētais vienlīdz attiecināms arī uz servitūta tiesības aizsardzību, elektriskā gana izvietošanu un sveša īpašuma izmantošanu ganībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 86 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas