E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32721
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Atlīdzība arodslimniekam un iespējas darba turpināšanai

J
jautā:
21. maijā, 2024
Anna

Labdien! Strādāju skolā, saasinājušās veselības problēmas, diagnosticēts izdegšanas sindroms, kas tiek medikamentozi ārstēts. Diagnoze ir arodsaslimšanu sarakstā. Vai, ja konstatē arodsaslimšanu, tas nozīmē, ka specialitātē nevarēšu strādāt? Uz cik ilgu laiku tiek piešķirta atlīdzība par darbspēju zudumu? Līdz pensijai ir vēl 13 gadu, darbu atrast ir ierobežotas iespējas. 

A
atbild:
24. maijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Atlīdzību par darbspēju zaudējumu izmaksā sociāli apdrošinātai personai, kurai nelaimes gadījuma darbā vai konstatētās arodslimības dēļ Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisija (VDEĀVK) noteikusi darbspēju zaudējuma apjomu, sākot no 25%. Atlīdzības apmēru nosaka, ņemot vērā apdrošinātajai personai aprēķināto vidējo apdrošināšanas iemaksu algu (darbā gūtos ienākumus) un VDEĀVK noteikto darbspēju zaudējuma pakāpi. 

Saslimšanu ar arodslimību apstiprina VSIA “Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca” Aroda un radiācijas medicīnas centra ārstu komisijas arodslimībās izdots atzinums par saslimšanu ar arodslimību. 

Ja darbspēju zaudējums noteikts robežās no 10% līdz 24%, apdrošināšanas atlīdzību saņemt nevar, bet ir tiesības saņemt papildu izdevumu kompensāciju par ārstēšanās un rehabilitācijas izdevumiem sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību, ja tādi radušies. 

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA), pieprasot apdrošināšanas atlīdzību konstatētās arodslimības dēļ, jāiesniedz atzinums par arodslimību. 

Atlīdzību par darbspēju zaudējumu izmaksā, līdz atlīdzības saņēmējs sasniedz likumā “Par valsts pensijām” vecuma pensijas piešķiršanai noteikto vecumu. 

VDEĀVK izdotais apliecinājums, kurā norādītas jūsu veselības problēmas un nespēja veikt nolīgto darbu, jums pēc saņemšanas ir jāiesniedz darba devējam. 

Valsts darba inspekcijas skaidrojums par turpmākajām nodarbinātības iespējām pieejams LV portālā publicētajā e-konsultācijā “Kas notiek ar darba attiecībām, ja darbiniekam noteikta arodsaslimšana”.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas