E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32642
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Skola
1
1
1
1

Atvaļinājuma kompensācija pedagogam, izbeidzot darba attiecības

J
jautā:
13. maijā, 2024
Anna

Labdien! Vai pedagogam pienākas astoņas apmaksātas atvaļinājuma nedēļas, ja darba līgums ir noslēgts uz 10 mēnešiem un jūnijā netiek pagarināts? 

A
atbild:
24. maijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likums vispārēji paredz darbinieka tiesības uz ikgadēju četru kalendāra nedēļu darba devēja apmaksātu atvaļinājumu. Minētās tiesību normas piemērošanā ir paredzēts, ka atvaļinājums, īpaši situācijās, kad darba attiecības tiek izbeigtas, būtu piešķirts proporcionāli nostrādātajam laikam. Proti, tiesības uz pilna apmēra atvaļinājumu ir par vienu nostrādātu darba gadu,  lai neveidotos situācija, ka, piemēram, par septiņu mēnešu darbu darbiniekam tiktu piešķirts pilns atvaļinājums. 

Izglītības likuma 52. panta pirmās daļas 2. punkts paredz, ka pedagogam ir tiesības saņemt valsts garantētu apmaksātu ikgadējo astoņu nedēļu atvaļinājumu. Arī pedagoga atvaļinājuma piešķiršanā tiek piemērots analogs princips. Astoņu kalendāra nedēļu atvaļinājums pedagogam ir piešķirams par viena pilna darba gada periodu.   

Ja ar jums tika noslēgts darba, nevis uzņēmuma līgums uz 10 mēnešiem un ja tas netiks pagarināts, jums, darba attiecības izbeidzot, atbilstoši Izglītības likumā noteiktajam tiks izmaksāta atvaļinājuma kompensācija, kas būs proporcionāla nostrādātajam laikam – par desmit darba attiecību mēnešiem. Ja ar jums ir noslēgts uzņēmuma līgums, tad atvaļinājuma kompensācija netiks izmaksāta.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 123 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas