E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32630
Lasīšanai: 3 minūtes

Telpu grupu lietošanas veida maiņa

J
jautā:
12. maijā, 2024
Agnese Ošiņa

Sakiet, lūdzu, kādi dokumenti ir nepieciešami iedzīvotāju kopībai telpu grupas (mūsu gadījumā bēniņu) pārveidei par dzīvojamo vai nedzīvojamo telpu grupu? Puse no bēniņiem jau ir pārveidoti par dzīvojamo telpu grupu. 

A
atbild:
13. maijā, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Dzīvokļa īpašuma likuma 4. pants nosaka, kas ir kopīpašumā esošā daļa, tai skaitā bēniņi. Atbilstoši likuma 16. pantam dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga izlemt ikvienu jautājumu, kas attiecas uz kopīpašumā esošo daļu. 16. panta otrās daļas 1. punkts noteic, ka vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par kopīpašumā esošās daļas pārgrozīšanu (palielināšanu, samazināšanu). Lai pieņemtu lēmumu par šā likuma 16. panta otrās daļas 1. punktā minētajiem jautājumiem, nepieciešams, lai “par” nobalsotu visi dzīvokļu īpašnieki. 

Telpu lietošanas veida maiņa atbilstoši Būvniecības likumam skaitās būvniecība. 

LV portāls iepriekš ir skaidrojis, ka viens no galvenajiem dokumentiem, vai ir iespējama telpu grupu lietošanas veida maiņa, ir pašvaldības teritorijas plānojums, kas nosaka prasības būvju un zemesgabalu izmantošanai konkrētā teritorijā. 

Jums būtu jāvēršas pašvaldības būvvaldē vai pie sertificēta būvspeciālista (arhitekta), kas, iepazīstoties ar konkrētajām telpām, sapratīs, vai telpu lietošanas veida maiņa vispār ir iespējama. Jebkuru ēku un zemesgabalu drīkst izmantot tikai atbilstoši attiecīgās pašvaldības noteiktajiem teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumiem. 

Sertificētam speciālistam būtu jānoskaidro, vai normatīvajos aktos ir noteiktas speciālas prasības konkrētajam telpu lietošanas veidam, vai tam nepieciešama papildu būvdarbu veikšana, pārbūve, kādas ir prasības attiecībā uz drošību, vides pieejamību u. c. aspektiem. No minēto darbu apjoma būvspeciālists secina, kāda dokumentācija jāsagatavo un jāiesniedz būvvaldē. 

Nosakot konkrētu telpu lietošanas veidu, jāievēro arī vairākas citas prasības. Piemēram, dzīvojamajām telpām ir jānodrošina insolācija (saules radītais apgaismojums telpās). Nereti svarīgas ir arī vides pieejamības prasības. Ja tās nav iespējams nodrošināt, tad konkrētā telpu lietošanas veida maiņa nav pieļaujama. 

Ja telpu lietošanas veids oficiāli netiek nomainīts, tad tā klasificējama kā patvaļīga būvniecība un būvvalde var ierosināt administratīvo lietu par neatbilstošu būves izmantošanu. 

Vairāk par telpu grupu lietošanas veida maiņu varat lasīt LV portāla publikācijā “Telpu lietošanas veida maiņa – kad tā ir iespējama”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 194 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas