E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32593
Lasīšanai: 2 minūtes

Ieturējumu apmērs ir atkarīgs no parādsaistību veida

J
jautā:
08. maijā, 2024
Mareks

Labdien! Vai tiesu izpildītājs, ieturot naudu parāda dzēšanai, ir tiesīgs atstāt parādniekam summu, kas mazāka par minimālo algu? Saņemu algu 1000 eiro, bet tiesu izpildītājs katru mēnesi atstāj tikai 350 eiro. 

A
atbild:
21. maijā, 2024
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jā, šāda situācija ir iespējama, jo ieturējumu apmērs ir atkarīgs no parādsaistību veida. To nosaka Civilprocesa likuma 594. pants. 

Jautājumā minētais liecina, ka jums ieturējumi tiek veikti, saglabājot pusi no minimālās algas. 

Šādā apmērā ieturējumi tiek veikti, ja parādsaistības ir: 

  1. uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā. Parādniekam saglabā darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50% apmērā no minimālās mēneša darba algas un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu  līdzekļus 15% apmērā no minimālās mēneša darba algas; 
  2. piedzenot uzturlīdzekļus, zaudējumus vai kompensāciju sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve, vai kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu vai administratīvu pārkāpumu, kā arī izpildot administratīvā pārkāpuma procesā pieņemtos nolēmumus. Ieturējumus veic 50% apmērā, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50% apmērā no minimālās mēneša darba algas un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu  līdzekļus 15% apmērā no minimālās mēneša darba algas. 

Ieturējumus no darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem aprēķina no summas, kas parādniekam jāsaņem pēc nodokļu samaksas. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas